Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Un treball de recerca de l'Institut Joan Brudieu estudia l'impacte de la Cooperativa Cadí

Un treball de recerca de l'Institut Joan Brudieu estudia l'impacte de la Cooperativa Cadí

Els autors han explicat la repercussió de la marca a l'Alt Urgell i Cerdanya, tot coincidint amb el centenari. Entre les temàtiques d'enguany també hi havia el llenguatge no sexista en l'àmbit educatiu, social i mediàtic, que ha inclòs l'anàlisi de RàdioSeu
Presentació de treballs de recerca a l'Institut Joan Brudieu
26/01/2016 13:05

L'impacte de la Cooperativa Cadí en el territori format per l'Alt Urgell i Cerdanya ha centrat un dels diversos treballs de recerca que van presentar aquesta setmana passada els estudiants de segon de Batxillerat de l'Institut Joan Brudieu. Els autors, Guillem Ibáñez i Aina Pernal, han analitzat la història i evolució de la firma urgellenca i la seva situació actual, mitjançant entrevistes a alguns dels principals responsables de la marca i també a d'altres persones relacionades amb la comercialització dels seus productes o bé amb la seva presència a nivell social, especialment a la Seu.

Els responsables del treball han explicat que l'objectiu era reflectir la presència que ha tingut i té actualment Cadí no només en la vida econòmica de la Seu sinó també en la seva contribució a la conservació del territori, la promoció de la zona i la col·laboració amb activitats socials. En aquest sentit, els estudiants van dur a terme una entrevista amb Jordi Pallarès per conèixer el funcionament diari de les instal·lacions situades en ple centre de la Seu. També han estudiat com valoren els comerciants i distribuïdors locals la qualitat del formatge i la mantega locals i com aquests productes aporten un valor afegit aquests establiments i alhora ajuden a potenciar la imatge de la Seu.

Tampoc no hi falta la referència al suport de Cadí a entitats i activitats locals i especialment a clubs esportius de la Seu, un dels elements que més contribueix a refermar el vincle amb la ciutat i que té més bona valoració tant per part de la cooperativa com dels veïns.

Temàtica local

Els treballs de recerca presentats enguany han inclòs diverses temàtiques locals, com ara la caça major a l'Alt Urgell, la leishmaniosi canina a la comarca, el pou de gel d'Arfa, la població i el despoblament del municipi de la Vansa i Fórnols (1860-2014), una campanya publicitària de Coll de Nargó i la creació d'una pàgina web comarcal. Alguns també feien referència a Andorra, com ara un dedicat a la radiodifusió al Principat o bé la comparativa dels tres sistemes educatius del país.

Ja a nivell més general, un altre dels treballs presentats, obra de Maria Lozano, ha estudiat la presència de llenguatge no sexista en l'àmbit educatiu, social i mediàtic. L'autora ha explicat que la seva motivació per fer aquest estudi va ser les seves conviccions feministes i el fet que va tenir una discussió amb un diari pel que fa a aquesta qüestió i hi va voler aprofundir. L'estudiant volia reivindicar "la igualtat de gènere també en el llenguatge". Entre els mitjans que s'ha estudiat en el treball hi ha RàdioSeu. 

D'altres temes generals que han triat els alumnes són la geotèrmia, l'alimentació, l'art del segle XXI, tatuatges, la construcció d'una emissora de ràdio i també la construcció d'una bicicleta elèctrica de fusta (a la foto).