Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Una conferència sobre mossèn Pere Pujol clou els actes a la Seu de l'Any Puig i Cadafalch

Una conferència sobre mossèn Pere Pujol clou els actes a la Seu de l'Any Puig i Cadafalch

Clara Arbués i Carles Gascón explicaran la importància que va tenir l'arxiver capitular per formular la restauració de la Catedral. L'acte és aquest divendres a les 8 del vespre a l'Espai Ermengol
Mossèn Pere Pujol (1887-1962)
29/11/2017 19:50

Aquest divendres, 1 de desembre, a les 8 del vespre, l’Espai Ermengol de la Seu d'Urgell acollirà una conferència sobre la figura de mossèn Pere Pujol, arxiver de l’Arxiu Capitular d’Urgell, pronunciada pels historiadors Carles Gascón, tècnic de Patrimoni Cultural del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, i Clara Arbués, delegada de Patrimoni del Bisbat d’Urgell. La xerrada serveix per cloure els actes organitzats a la Seu per commemorar l’Any Puig i Cadafalch.

Malgrat el seu paper cabdal en l’establiment d’unes noves bases historiogràfiques per al coneixement del passat de la Seu d’Urgell, la modèstia i l’extrema discreció de mossèn Pere Pujol (1887-1962) no han afavorit l’ampli reconeixement que probablement mereixeria. Home molt vinculat amb l’Institut d’Estudis Catalans des de pràcticament els inicis de la institució, la seva complicitat amb Josep Puig i Cadafalch fou imprescindible i necessària per a la formulació i l’execució de les primeres fases de restauració de la catedral de Santa Maria d’Urgell. En aquest sentit, la publicació de la monografia sobre la catedral d’Urgell a nom de Josep Puig i Cadafalch, l’any 1918, hauria estat impossible sense l’aportació de mossèn Pere Pujol, el qual declinà, però, figurar com a coautor de l’obra.

Aquesta conferència clourà els actes programats durant els mesos d’octubre i novembre a la Seu en commemoració del 150è aniversari del naixement de Puig i Cadafalch. Aquesta celebració ha comptat amb diferents actes que han tingut, com a element central, l’exposició titulada Una nova catedral? Puig i Cadafalch i les restauracions de la catedral d’Urgell al segle XX, visitable a la Sala la Cuina-Centre Cultural les Monges, fins al dia 9 de desembre.