Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Una família d'agricultors cerdana divulgarà el cultiu de trumfos i oferirà tastar-los a la seva finca

Una família d'agricultors cerdana divulgarà el cultiu de trumfos i oferirà tastar-los a la seva finca

El projecte de la 'Trumferia' és un dels seleccionats al primer 'Matchfunding Arrela't Alt Pirineu i Aran'. El Mas Montagut, de Fontanals de Cerdanya, preveu endegar l'activitat tot coincidint amb la propera collita
Teresa Torner, a la finca de Fontanals de Cerdanya on oferirà l'activitat de la 'Trumferia' (Foto: ACN)
03/02/2021 10:00

Una família que ostenta des de fa gairebé 30 anys una finca agrícola i ramadera a Fontanals de Cerdanya vol posar en marxa aquest any mateix un projecte per difondre i posar en valor el cultiu de les patates ecològiques que ells mateixos conreen. La idea és que tant la població local com els turistes puguin acostar-se a la seva finca, el Mas Montagut, per veure com es duu a terme la collita d'aquests tubercles i tastar allà mateix el producte.

La idea ha estat una de les seleccionades en la primera edició del 'Matchfunding Arrela’t Alt Pirineu i Aran', a través del qual les administracions locals i la Generalitat complementen, amb 4.000 euros, els donatius que els seus promotors rebin a través d'una campanya de micromecenatge.

El projecte es durà a terme en una finca d'un centenar d'hectàrees, on en cada campanya es recol·lecten entre 12 i 20 tones de patates. En aquest cas, aquest cultiu conviu en rotació amb el de cereals i farratges i amb la pastura d'exemplars de vaca bruna. Una de les impulsores de l'Espai Rural La Trumferia de Cerdanya, Teresa Torner, ha explicat a l'ACN que l'objectiu d'aquesta iniciativa és apropar veïns i visitants a l'activitat agrícola i ramadera que es duu a terme en aquest lloc.

Torner detalla que el públic podrà conèixer el cultiu i experimentar amb el procés de recol·lecció dels trumfos, a més de tastar-los sobre el terreny. La idea, que va sorgir precisament de l'activitat que feien ells mateixos dins l'entorn familiar, és que aquest sigui alhora un espai de "confluència" amb altres productors i elaboradors de la comarca.

Diversificar l'oferta turística

A més, la voluntat és que el projecte contribueixi a diversificar i desestacionalitzar l'oferta turística de la zona. Tot i això, la seva impulsora ha ressaltat que esperen atraure principalment el públic local, que ja hi passeja sovint i que potser "no saben que s'hi cultiva". Entre els 4.000 euros que rebran de l'administració i els 3.000 o 4.000 que esperen obtenir del micromecenatge, adequaran un espai delimitat amb bales de palla i format per una 'food truck', una carpa i taules i cadires de fusta. La idea és que aquest es pugui anar transformant segons la necessitat i que sigui mòbil, ja que el cultiu de la patata es duu a terme cada any en una part diferent de la finca.

El 'Matchfunding Arrela’t Alt Pirineu i Aran' ha triat una iniciativa per cadascuna de les sis comarques d'aquest àmbit territorial. En total s'hi van presentar 29 candidatures, vuit de les quals es van descartar per no complir algun dels requisits de les bases o no assolir la puntuació mínima quant a la viabilitat econòmica. La campanya de micromecenatge, que es durà a terme mitjançant la plataforma Goteo.org, ha d'arrencar el 2 de març vinent.

La iniciativa està promoguda pels consells comarcals de l'Alta Ribagorça, l'Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i el Conselh Generau d’Aran. També hi participen les Oficines Joves, els serveis locals de promoció econòmica i treball, l'Ateneu Cooperatiu de l'Alt Pirineu i Aran, el projecte Odisseu (amb el suport de les diputacions de Lleida i Girona), l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA), la direcció general de Joventut, el Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya i el Consorci Leader Pirineu Occidental. Hi col·laboren el Departament d'Agricultura de la Generalitat i el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural.