Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Una ONG animalista denuncia penalment els ramaders que van deixar al PN Alt Pirineu un vedell ferit

Una ONG animalista denuncia penalment els ramaders que van deixar al PN Alt Pirineu un vedell ferit

Nova Eucària anuncia la convocatòria a Barcelona d'una concentració per reclamar el manteniment dels óssos al Pirineu. L'entitat titlla els pagesos del territori de "col·lectiu finisecular i subsidiari"
Enganxines per reclamar la retirada dels óssos, a les oficines del PN Alt Pirineu (Foto: ACN)
04/09/2018 17:55

L’entitat animalista Nova Eucària ha interposat una denúncia per la via penal, a la Fiscalia de Tremp, contra els ramaders el passat 27 d'agost van deixar un vedell ferit a l'oficina del Parc Natural de l'Alt Pirineu de Llavorsí, per protestar contra els atacs dels óssos al bestiar. En aquesta acció reivindicativa hi van participar diversos membres de l'Associació de Ramaders del Pallars Sobirà, amb el suport dels sindicats AEALL-ASAJA i Unió de Pagesos (UP).

Segons aquesta ONG, amb seu a Sant Quirze del Vallès, aquells fets podrien ser considerats com "un presumpte delicte de maltractament animal". Nova Eucària va més enllà i creu que l'exigència de retirar l'ós Goiat del Pirineu, expressada tant pels ramaders com per institucions del Pirineu català i pel sector turístic local, "no és més que un excusa per criminalitzar les formes de vida amb les que els ramaders no en poden treure rèdit econòmic".

Alhora, el col·lectiu ha apuntat que a Barcelona s'ha convocat per aquest dissabte una concentració "en defensa d'aquest ós". Nova Eucària evita valorar els continus atacs confirmats dels plantígrads contra el bestiar, especialment al Pallars Sobirà i l'Aran, i considera que l'acció del passat dia 27 és "una mostra de crueltat en base a la premeditació i traïdoria dels ramaders", alhora que acusa les administracions superiors -responsables de l'alliberament d'óssos al llarg de les dues darreres dècades- de ser "còmplices" de les vulneracions a la llei de protecció dels animals i de donar "impunitat" al sector ramader del Pirineu, al qual titllen de "col·lectiu finisecular i subsidiari que explota els animals, creient-se l'amo i senyor de l'espai natural".

La Fundación Oso Pardo localitza una vaca desapareguda en un altre atac

Una altra entitat que ha anunciat la presentació d'una denúncia per aquells fets, la Fundación Oso Pardo, ha assegurat aquest dimarts en un comunicat que, a través d'un equip desplaçat al Pallars, ha localitzat "viva i en perfecte estat de salut" una vaca que l'Associació de Ramaders del Pallars Sobirà havia donat com a "desapareguda" en un altre atac de l'ós, que va tenir lloc el passat dia 27, el mateix dia que hi va haver l'acció de protesta per l'anterior atac del dia 21.

L'associació pro-ós, amb seu a Santander, sosté que en aquest darrer cas denunciat pels pagesos del Pirineu català, "tant els experts com els agents que van examinar els animals han descartat que les lesions estiguessin relacionades amb l'atac del plantígrad" i hi ha afegit no es van localitzar "senyals de la seva presència en el lloc dels fets". La fundació ha afirmat que el vedell en qüestió va ser detectat per un pastor i un representant d'aquesta organització, els quals, segons el comunicat, van avisar el ramader. A més a més, indiquen que també ha estat aquest mateix equip, que opera en el marc del projecte PirosLife, el que ha localitzat ara aquesta vaca "després de cercar-la durant diversos dies".

En base a aquestes dades, la FOP ha expressat la "indignació" per aquella acció de protesta i considera que tant el ramader com els sindicats AEALL-ASAJA i UP haurien de "demanar disculpes a la societat". Finalment, en el comunicat hi han assegurat que l'any passat el propietari del vedell hauria cobrat una subvenció de gairebé 120.000 euros, destinada a "pràctiques beneficioses pel clima, el medi ambient i l'agricultura ecològica". La FOP compta amb el finançament, entre d'altres, d'empreses com Naturgy, Acciona i Endesa, i convenis amb institucions com ara el govern espanyol i els governs autonòmics de Castella i Lleó, Cantàbria, Galícia i Asturies.