Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Una presa intermèdia a l'embassament d'Oliana garantirà el cabal mediambiental del Segre

Una presa intermèdia a l'embassament d'Oliana garantirà el cabal mediambiental del Segre

La intervenció beneficiarà la piscifactoria i els regadius de Peramola, Bassella, Oliana i Pinell L'actuació suposarà una inversió estatal de 4.330.000 euros
Pantà d'Oliana (Presa)
01/04/2009 17:40

El Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí ha autoritzat a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) la instal·lació d'una presa intermèdia a l'embassament d'Oliana (Alt Urgell) per, en cas d'avaria d'altres elements, poder garantir l'aportació de cabals mediambientals al riu Segre i els cabals concedits a la piscifactoria situada aigües avall de l'embassament. A més, la nova presa intermèdia beneficiarà les localitats de l'entorn ja que serà el punt de partida de les conduccions incloses en els projectes de transformació en regadiu dels termes municipals de Peramola, Bassella, Pinell i Oliana (Alt Urgell). L'actuació suposarà una inversió estatal de 4.330.000 euros.

Els treballs també serviran per millorar la seguretat de la presa ja que inclouen la reparació i condicionament dels seus sobreeixidors amb un nou sistema hidràulic capaç d'accionar les dues comportes existents.

Les obres, que s'adjudicaran en breu, s'iniciaran amb una sèrie d'actuacions subaquàtiques pròximes a la zona que s'ha de perforar, amb la intervenció d'un grup de bussejadors especialitzats.

Els projectes de transformació s'integren en les actuacions de compensació per la construcció de l'embassament de Rialb que va afectar els tres termes municipals i es recullen com a obres d'interès general incloses dins el Pla Hidrològic Nacional.

En total són tres les conduccions projectades i que prendran els cabals des d'aquesta nova presa intermèdia d'Oliana. La CHE i el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural van signar l'any passat un conveni per tal de coordinar les accions relacionades amb la transformació en regadiu de la zona de Peramola, Bassella i Oliana. Segons aquest conveni, la CHE executarà les xarxes en alta d'aquests projectes, incloent la presa intermèdia d'Oliana i la tramitació de les concessions de cabals mentre la Generalitat s'encarregarà de les xarxes de distribució, així com, mitjançant les Comunitats de Regants, del manteniment d'aquestes xarxes una vegada completades.