Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Una vintena de joves condicionen camins i murs del poble de Pi en el marc d'un camp de treball

Una vintena de joves condicionen camins i murs del poble de Pi en el marc d'un camp de treball

Els participants tenen entre 14 i 17 anys, provenen de tot Catalunya i aprofiten l'estada a la Cerdanya per conèixer l'entorn
Camp de treball a Bellver de Cerdanya (Foto: ACN)
28/08/2019 11:50

Un total de 22 joves d'entre 14 i 17 anys i provinents de diferents punts d'arreu de Catalunya participen fins aquest diumenge en un camp de treball que es desenvolupa a l'entorn de diferents nuclis de població que pertanyen a Bellver de Cerdanya. Durant aquests dies, els nois i noies fan tasques com desbrossar i recuperar els murs de pedra seca d'un tram del camí que uneix els pobles de Pi i Olià o bé pintar els gronxadors i envernissar alguns dels bancs que hi ha en aquest petit terme. Aquestes accions es combinen amb d'altres propostes de caire lúdic, moltes de les quals els serveixen per aprofundir els seus coneixements sobre el territori. L'activitat, que és una de les set que organitza la Direcció General de Joventut a l’àmbit de l’Alt Pirineu i Aran, es gestiona des de l'Associació Espai Natura.

La recuperació d'alguns trams dels camins que hi ha als voltants de la casa de Colònies Cadí de Cortariu, on s'allotgen els participants del camp de treball, serveix als joves per aprendre, entre d'altres, la tècnica de construcció de la pedra seca, ja que són molts els murs que s'aixequen al costat d'aquests vials. De fet, han pogut recuperar-ne alguns d'ells, els quals acompleixen una funció que va més enllà de la pròpia de delimitar els terrenys. Així ho explica a l'ACN Xavier Sicart, que aquests dies els ajuda i assessora en les seves tasques. Sicart destaca la seva aportació al manteniment de la biodiversitat de l'entorn, tenint en compte que la manca d'un element d'unió entre les pedres afavoreix que els forats facin de refugi a alguns petits animals.

Segons afirma el responsable del camp de treball que té lloc a Bellver de Cerdanya, Nil Sicart, "contribuir al manteniment del medi natural és un al·licient per a les persones que prenen part de la iniciativa, ja que els joves se senten molt orgullosos amb la utilitat social de la feina que duen a terme durant la seva estada". A més, Sicart afegeix que per primer cop s'ha apostat per incloure al seu projecte tasques que tinguin "més impacte" de cara als veïns i veïnes del poble, sense deixar de banda les de caire natural i científic que es venien programant en les dues edicions passades.

Actuació al refugi de Gònech

El Refugi del Gònech , també a l'entorn de la casa de colònies, ha estat un dels punts neuràlgics on els participants del camp de treball cerdà hi han actuat. Concretament, han condicionat un abeurador que, a causa de les esquerdes que tenia, s'havia quedat sense aigua. "Contribueixen a culminar la feina que s'ha dut a terme en anys anteriors i que té com a objectiu recuperar un espai que va quedar malmès fa uns tres anys com a conseqüència d'uns aiguats", remarca Sicart. Pel que fa a les propostes educatives i lúdiques, en el marc de la seva estada també es duu a terme un taller d'anellament d'ocells, excursions per l'entorn del Parc Natural del Cadí-Moixeró o tir amb arc i escalada, entre d'altres.