Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Una vintena de persones participen en un curs d'astronomia a la Seu

Una vintena de persones participen en un curs d'astronomia a la Seu

L'AASU treballa per augmentar el coneixement del cel en un etorn adient per a l'observació com l'Alt Urgell L'entitat també vol ajudar a trencar tòpics sobre el món dels estels
Astronomia a la Seu (ACN/Ferran G.Queralt)
01/08/2014 17:35

L'Agrupació Astronòmica de la Seu d'Urgell (AASU) ha organitzat aquest estiu unes Jornades de Divulgació d'Astronomia, en la que ha participat una vintena de persones. L'organització d'aquestes sessions té per objectiu essencial augmentar el coneixement de l'univers i l'afició per l'observació d'estels des de l'Alt Urgell, una comarca que ofereix bones condicions ambientals per a aquesta activitat.

L'AASU, a més, planteja trencar alguns tòpics que no són certs al voltant del món astronòmic. El president de l'AASU, Albert Picado, ha manifestat que a més de donar a conèixer el cel "és vol crear afició per a que l'agrupació creixi, ja que és un món molt solitari el de l'astronomia".

L'Agrupació va néixer l'any 2004 arrel d'un curs d'astronomia organitzat per l'ajuntament. Actualment la formen una quarantena de persones, que es van reunint tots els dimarts per preparar diferents xerrades, estudiar la meteorologia i quin serà el millor dia per fer una sortida. Tots els membres de l'Agrupació coincideixen que el de l'astronomia és un món solitari i el fet de que existeixi una agrupació fa que sigui més fàcil entrar-hi.

Picado comenta que les jornades tenen com a objectiu donar a conèixer l'astronomia en general a la població de la Seu, "conèixer el cel profund, el sistema solar, les constel·lacions i orientar la gent a l'hora d'elegir telescopi si es que hi estan interessats". Un dels membres de l'Agrupació afegeix que "hi ha molt desconeixement del cel, la gent confon planetes i estrelles i no relaciona els moviments de la terra i els del cel".

El tresorer de l'agrupació, Joan Perarnau, ha donat a conèixer el cel, els tipus d'estrelles, els catàlegs i com funcionen i les constel·lacions. Ha estat una de les xerrades que han aixecat més expectació i en què els participants han vist com es trencaven diferents tòpics relacionats amb el cel. Perarnau ha explicat que cada cultura té les seves constel·lacions i les seves interpretacions de les estrelles, "aquí s'utilitza la mitologia grega". I afegeix que "l'Associació Internacional, va fer un mapa i va dividir el cel basant-se en la mitologia grega, va afegir algunes constel·lacions i altres les va fusionar".

"Entre alguns dels tòpics que trenquen el curs hi ha el tema de l'astrologia, íntimament lligat a l'astronomia", afirma Perarnau. El curs revela que hi ha un 13 símbols del zodíac astronòmic, format per 13 constel·lacions. Perarnau afirma que hi ha "una tretzena constel·lació, entre escorpí i balanç,  que no es va afegir en els seu moment als símbols zodiacals ja el tretze no és un número tan harmònic com el dotze".