Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Unió de Pagesos demana la continuïtat de l'Observatori de la Llet de Catalunya

Unió de Pagesos demana la continuïtat de l'Observatori de la Llet de Catalunya

El sindicat vol que continuï funcionant de forma "clara, oberta i transparent" L'ens obté dades objectives del sector ramader i n'estudia la situació econòmica
Vaques frisones de l'Alt Urgell
09/06/2011 18:00

Unió de Pagesos ha demanat al departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural que mantingui l’Observatori de la Llet de Catalunya, i que aquest ens continuï funcionant de manera "clara, oberta i transparent". El sindicat considera l'Observatori "una eina indispensable per obtenir dades i conèixer en profunditat el sector" i així ho ha transmès als representants del Departament en una reunió mantinguda ahir per tractar aquesta qüestió.

Segons s'ha fet saber des d'Agricultura, la derogació del decret de creació de l’Observatori de la Llet s’ha dut a terme "no en el marc actual de contenció de despesa, sinó amb l’objectiu de donar més flexibilitat al funcionament de l’Observatori, les funcions del qual són assumides pel gabinet tècnic del Departament". En aquest sentit, Unió de Pagesos valora positivament la intenció del Departament per continuar obtenint dades objectives sobre el sector i demana que es comprometi perquè la iniciativa tingui continuïtat en el temps. Els pagesos també insten la Generalitat per tal que l'Observatori "no perdi la independència amb la qual està portant a terme la seva tasca".

L’Observatori de la Llet es va crear el 2006 després de sol·licitar-ho Unió de Pagesos arran de la crisi que va patir el sector el 2005 i després de convocar-se diverses mobilitzacions. L'objectiu de l'ens és conèixer a fons la situació econòmica de les explotacions lleteres catalanes i del sector a tota la cadena alimentària.

El sindicat considera que aquest observatori ha portat a terme una tasca rigorosa d’estudi, amb la qual s’ha pogut conèixer amb objectivitat i profunditat quina és la situació econòmica de la ramaderia de llet a Catalunya. A més, s’han pogut obtenir dades que expliquen la situació del sector més enllà de la producció, a la indústria i fins i tot al consum.

Pèrdues per al sector

Unió de Pagesos considera que les conclusions de l’últim estudi de l’Observatori de la Llet segueixen sent molt preocupants, ja que l’any 2010 ha estat el tercer consecutiu amb pèrdues per al sector productor de llet, amb una davallada mitjana de 0,035 euros el litre, mentre que el 2009 va ser de 0,0451 euros el litre. En el conjunt de Catalunya, les explotacions que van tenir algun benefici el 2010 només van ser el 32,65% tenint en compte l’ajut del pagament únic;  sense tenir en compte els ajuts, el percentatge es redueix al 18,37%.

El sindicat recorda que, com a conseqüència d’aquesta situació, de les 813 explotacions catalanes amb quota làctia, és a dir, que tenen dret a produir llet, només ho fan 776. UP ja fa mesos que demana a Agricultura que convoqui urgentment una reunió de la taula sectorial de la llet per buscar una sortida a la greu situació del sector. Des del col.lectiu es recorda la importància que té el sector de la llet per a l’equilibri territorial i l’economia a Catalunya, ja que els 553,7 milions de litres produïts representen 171,7 milions per al sector.