Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Unió de Pagesos proposa un pacte de l'aigua al president Montilla

Unió de Pagesos proposa un pacte de l'aigua al president Montilla

02/04/2008 10:43

Unió de Pagesos ha proposat al president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, que impulsi un nou marc de gestió de l’aigua. El Pacte Nacional de l’Aigua que proposa el sindicat ha d’abordar, amb tots els actors, les mesures conjuntes a nivell de país davant un escenari de dèficit de recursos hídrics com l’actual.

En aquesta línia, el sindicat vol que es garanteixi el valor estratègic de l’agricultura a Catalunya com a sector productor d’aliments i que es delimitin i protegeixin els espais agraris. El sindicat ha recordat que els pagesos i pageses de les comarques de Catalunya han patit des de fa dècades la competència per l’ús de l’aigua amb un desenvolupament industrial i urbanístic desordenat i consumidor de recursos. El sindicat reclama un reequilibri territorial intern que es replantegi la gestió i ús de l’aigua amb criteris de sostenibilitat i amb un tracte igualitari dels diferents sectors socials i econòmics.

El coordinador nacional de la Unió de Pagesos també ha emplaçat el president Montilla a que el Govern de Catalunya impulsi un Pacte Nacional per l’Agricultura que situï el sector com una prioritat estratègica de les polítiques públiques al nostre país per afrontar els nous reptes que comporta el procés d’internacionalització, tot considerant que no es podrà dependre exclusivament dels recursos aliens que pugui captar Catalunya i per tant caldrà esmerçar recursos propis. En aquest sentit, Caball ha exposat la necessitat de reprogramar el Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2007-2013 per tal que tingui en compte les necessitats de modernització i relleu generacional de la pagesia professional.

Caball també ha exposat al president de la Generalitat la necessitat d’una Llei Catalana d’Espais Agraris que delimiti per a tot Catalunya "els sòls d'especial interès agrícola que cal protegir especialment", com preveu el Pla Territorial General de 1995; així com d’una Llei de Comerç Agroalimentari que eviti els abusos dels intermediaris en els marges comercials dels productes agroalimentaris i impedeixi que puguin ofegar els productors agraris amb preus tan baixos, quan sovint imposen al públic preus abusius.
A la trobada d'aquest dimarts amb el president Montilla, hi ha assistit el coordinador nacional de la Unió de Pagesos, Joan Caball, acompanyat dels membres de la Comissió Permanent del sindicat, Salomó Torres, Joan Josep Vergé, Josep Cabré i Maria Rovira.