Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Unió de Pagesos reclama que no prosperi la Llei de Desenvolupament Sostenible del Medi Rural

Unió de Pagesos reclama que no prosperi la Llei de Desenvolupament Sostenible del Medi Rural

El sindicat adverteix que el text del Projecte de Llei impulsat pel PSOE suposa un greuge sense precedents per la pagesia professional
28/11/2007 13:33

Unió de Pagesos de Catalunya ha fet públic en un comunicat que considera que l’actual Projecte de Llei per al Desenvolupament Sostenible del Medi Rural introdueix un greuge sense precedents per a la pagesia professional, ja que els posa al mateix nivell que els rendistes agraris i els pagesos a temps parcial. Unió de Pagesos demana a les forces polítiques que rectifiquin immediatament i de forma legal per tal que el text no desvirtuï el concepte de pagès professional, tal i com ja havia reclamat el sindicat; o si no és possible, que el proper dijous al Congrés no s’aprovi un text que es troba darrera fase de tramitació parlamentària.

L’aprovació definitiva pel Congrés dels Diputats comportaria que es considerés professional de l’agricultura la persona física titular d’una explotació que requereixi com a mínim d’una unitat de treball anual (un treballador/a) i que obtingui almenys el 25% de la renda d’activitats agràries. D’aquesta manera, es donaria també un tracte preferent a aquells que es dediquen a un altra activitat econòmica de forma principal (indústria, construcció, serveis,...), que es limiten a obtenir rendes de les propietats agràries i que per tant no ho necessiten en el mateix grau que els pagesos professionals. Així mateix, accedirien en les mateixes condicions a les polítiques públiques i beneficis fiscals de suport que els veritables pagesos professionals, que actualment han d’obtenir com a mínim el 50% de la seva renda de l’activitat agrària i destinar-hi almenys el 50% del temps de treball.

Unió de Pagesos de Catalunya adverteix que, d’altra banda, el text desvirtua el mandat constitucional d’atendre preferentment la modernització de l’agricultura; com també envaeix les competències de la Generalitat de Catalunya, ja que obliga explícitament a modificar els Plans de Desenvolupament Rural autonòmics pel que fa als beneficiaris de les mesures finançades per la UE. Així mateix, afecta els instruments de la Política Agrària Comuna sobre els quals els Estats disposen de facultats de desplegament, com ara reserves de drets de producció i de drets del pagament únic.

Unió de Pagesos reclama ─especialment a les forces del tripartit (PSC, ERC i ICV-EUiA) que van votar inicialment a favor del Projecte de Llei─ que rectifiquin aquest despropòsit per tal que el suport públic es destini a aquells que veritablement ho necessiten, els pagesos professionals.