Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Unió de Pagesos demana la retirada immediata de l'ós Cachou després d'un nou atac mortal contra eugues

Unió de Pagesos demana la retirada immediata de l'ós Cachou després d'un nou atac mortal contra eugues

El sindicat agrari insta el DARP a defensar els ramaders i accelerar l'execució del protocol d'extracció d'óssos conflictius. El Govern reconeix que la situació actual és "preocupant" i que aquest exemplar és "fortament depredador"

Restes de la cinquena euga morta en 15 dies per l'ós Cachou (Foto: CGA)
Restes de la cinquena euga morta en 15 dies per l'ós Cachou (Foto: CGA)
19/09/2019 20:10

Unió de Pagesos ha fet aquest dijous una crida al departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació perquè "es posicioni en defensa dels ramaders afectats pels atacs d'óssos i fauna salvatge que s'han produït recentment al Pirineu català". El sindicat fa aquesta petició ja que considera que "no es pot demorar més el debat sobre la coexistència d'aquest animal amb els caps de bestiar" i apel•la a les institucions a "reunir-se amb representants del sectors, organitzacions professionals agràries representatives i organitzacions ramaderes de les zones afectades per discutir sobre les mesures a aplicar".

Aquesta petició ha arribat el mateix dia que s'ha sabut que l'ós Cachou ha protagonitzat un altre atac contra bestiar equí a la Val d'Aran. Ha estat aquesta nit de dimecres a dijous, novament al municipi de Vielha e Mijaran, segons ha informat el Conselh Generau d'Aran, que també s'ha sumat a aquesta petició d'expulsió "immediata" de Cachou.

El cinquè atac mortal en 15 dies
 
Segons dades del mateix Departament de Territori, aquest estiu -fins al dia 20 d'agost- s'havien registrat cinc atacs d'os en territori català: tres d'ells al Pallars Sobirà, un al Pallars Jussà i un a l'Alta Ribagorça. Paral•lelament, a la Val d'Aran aquest mes de setembre ja s'han comptat cinc atacs de l'os Cachou contra eugues (els dies 4, 8, 10, 16 i 19 de setembre). Uns  atacs que se sumen als que el mateix exemplar va fer aquest estiu contra cabres i assentaments apícoles.
 
Aquestes dades, conclou UP, "confirmen l'os Cachou com un exemplar problemàtic i reiteradament depredador, d'acord amb el Protocol d'intervenció amb ossos en el Pirineu aprovat l'octubre del 2018". Per aquest motiu, el sindicat demana "que es procedeixi amb celeritat a la captura i retirada de Cachou de la zona, sense haver de passar per les actuacions prèvies de condicionament aversiu, que allargarien considerablement el procés i exposarien els ramaders a seguir patint situacions d'aquest tipus".
 
El responsable de comarques de muntanya d'Unió de Pagesos, l'alturgellenc Joan Guitart, justifica aquesta mesura d'urgència perquè "les prevencions davant d'atacs a bestiar equí i boví són molt difícils d'aplicar, atès que no és viable agrupar i protegir els ramats a la nit com es fa amb els d'oví". A tot això cal afegir-hi que "els moviments nocturns dels ossos són totalment imprevisibles i que el temps de decalatge de la recepció del senyal del collar GPS fa molt difícil la protecció efectiva d’aquest bestiar".

El Govern afirma que la decisió depèn dels tècnics

Al respecte, el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, ha reconegut que viuen amb "gran preocupació" els atacs reiterats de Cachou contra bestiar equí (cinc en només 15 dies, tots ells a l'Aran) i que aquest exemplar ha demostrat tenir un caràcter "problemàtic" i "fortament depredador".

Tot i aquestes evidències, Miralles ha admès que, tal com passa amb Goiat, encara es mantenen en la fase 2 del protocol d'extracció (en la qual només es preveu mesures teòricament disuassives) i que han de ser els tècnics els que dictaminin si s'ha de passar a fase tres i retirar-lo del medi. Tanmateix, el director general ha assegurat que, si cal expulsar algun exemplar conflictiu, ni als tècnics ni a les administracions "no ens tremolarà la mà".

Davant les crítiques del Conselh Generau al protocol, Miralles ha dit que està en el primer any d'aplicació i hi ha afegit que si es demostra que no és efectiu "es pot modificar". De la reunió que hi haurà a Madrid el dia 8 d'octubre entre representants de totes les administracions, el representant del Govern ha dit que servirà per posar en comú informació. La reunió però, s'espera que sigui "política" i per tant no es preveu que en surti cap decisió del futur de Cachou perquè aquesta està en mans dels tècnics.

Ferran Miralles ha fet aquestes declaracions en el marc d'un Simposi sobre experiències europees en sistemes de prevenció de danys per grans depredadors, que precisament se celebra aquests dies, fins dissabte, al poble pallarès de Son. La Generalitat i la resta de socis del projecte PirosLife també han previst unes Jornades tecnico-científiques sobre "el retorn dels grans carnívors a zones de muntanya".

Mostrar formulari de contacte