Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Unió de Pagesos reclama que no s'ampliï la protecció del llop arreu de l’Estat i demana suport a les seves al·legacions

Unió de Pagesos reclama que no s'ampliï la protecció del llop arreu de l’Estat i demana suport a les seves al·legacions

El sindicat destaca la importància de preservar la ramaderia i la gestió de les pastures, recorda que la mesura no està emparada per la UE i augura que pot tenir "greus repercussions" al territori
Llop al Pirineu (Foto d'arxiu/UP)
22/02/2021 19:55

Unió de Pagesos (UP) ha presentat una sèrie d’al·legacions per tal que no s’ampliï la protecció del llop arreu de l’Estat a causa del risc que suposa la presència d’aquest animal per a la ramaderia en zones de muntanya. El sindicat ha fet arribar les seves observacions en la consulta prèvia del projecte d’Ordre del Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, que preveu incloure totes les poblacions d’aquest animal presents a l’Estat en el Llistat d’Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial.

En aquest sentit, el sindicat farà aquesta setmana una campanya perquè les persones que vulguin es facin seves les al·legacions presentades per Unió de Pagesos enviant un correu electrònic, fins al 26 de febrer, a la bústia del Ministeri.

Unió de Pagesos està en contra d’ampliar la protecció a totes les poblacions de llop, ja que és una mesura que no està prevista en la política ambiental de la Unió Europea i creu que pot tenir "greus repercussions sobre les possibilitats de gestió de les poblacions actuals i les que en un futur puguin establir-se a Catalunya". El sindicat remarca que "l'impacte d’aquesta espècie sobre l'activitat ramadera extensiva està reconegut i recollit en diversos informes d’àmbit estatal i europeu".

Al mateix temps, UP recorda també la importància de la ramaderia extensiva en la conservació determinats hàbitats presents en espais declarats zones d’especial conservació (ZEC) incloses a la Xarxa Natura 2000, com ara pastures naturals i seminaturals, que es poden veure amenaçades per l'abandonament de la ramaderia. El sindicat agrari alerta que "l’expansió del llop a les nostres muntanyes pot posar en risc la viabilitat i la continuïtat de la ramaderia extensiva i, per tant, la conservació d’aquests hàbitats".

Unió de Pagesos denuncia també que l’ampliació de la protecció del llop no s’ha sotmès a una avaluació de les repercussions que tindria en la preservació d’aquests hàbitats, tal com preveu la normativa.

Exemplars a diverses zones del Pirineu

Tot i que a casa nostra encara no hi ha poblacions establertes, sí que s’han trobat exemplars de llop al massís del Cadí (Alt Urgell, Solsonès, Berguedà, la Cerdanya) i al Pirineu fronterer amb França (la Cerdanya i Ripollès), ja que al Departament dels Pirineus Orientals francès el llop hi està establert i s’hi reprodueix. Aquests llops viatgers ja han provocat danys a la ramaderia extensiva al Solsonès amb dos atacs l'any 2020, tres el 2019 i dos el 2018, que a Catalunya s’indemnitzen. A les comunitats autònomes on hi ha establertes poblacions de llop els danys a la ramaderia extensiva són rellevants.