Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Unió de Pagesos denuncia que el pressupost del Ministeri d'Agricultura per al 2017 és el més baix de l’etapa de crisi econòmica

Unió de Pagesos denuncia que el pressupost del Ministeri d'Agricultura per al 2017 és el més baix de l’etapa de crisi econòmica

El sindicat ha proposat a tots els grups parlamentaris al Congrés dels Diputats millores legals per al sector
Collita de pomes
05/05/2017 13:43

Unió de Pagesos ha denunciat aquest divendres que el Projecte de llei de pressupostos generals de l’Estat per al 2017 fa caure els comptes del Ministeri d’Agricultura al volum més baix des del 2009. Mentre que els pressupostos generals tenen un increment de 443.133 milions d’euros, un 1,55 per cent més en relació amb el 2016, els diners destinats a Agricultura baixen un 3,2 per cent, rebent una assignació de 9.480,6 milions d’euros, un 28,3 per cent per sota d'ara fa vuit anys.

En el conjunt dels Pressupostos Generals, el del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient suposa en l’exercici 2017 un 2,14 per cent del total. En els darrers exercicis, aquest àmbit ha anat perdent importància en el conjunt dels comptes de l’Estat, essent d'un 3,44 per cent el 2009 i d'un 2,90 per cent el 2012. El projecte de pressuposts del 2017 preveu per al Ministeri que la Unió Europea hi aporti un 80,3 per cent de les seves despeses operatives, amb una aportació de 6.865,8 milions d’euros. Per tant, l’aportació de l’Estat només representa el 19,7 per cent d’aquestes despeses i 1.684,1 milions d’euros, quantitat inferior en un 8 per cent a la del 2016.

Peticions d'UP

En les esmenes als pressupostos de l’Estat, el termini de presentació de les quals acaba aquest divendres, Unió de Pagesos ha proposat a tots els grups parlamentaris al Congrés dels Diputats millores legals per al sector, com la correcció de la sobrevaloració cadastral de les construccions agràries tant per a l’agricultura, la ramaderia i la silvicultura, així com compensacions de l’aplicació il·legal del cobrament en l’Impost de Béns Immobles de naturalesa rústica per a la valoració d’aquestes construccions.

El sindicat també demana una reassignació de recursos per augmentar la dotació del Pla Nacional d’Assegurances Agràries i mantenir el nivell del 2016, amb 41,2 milions d’euros més, així com dotar l’Agència d’Informació i Control Alimentaris de major capacitat per fer complir les normes de la cadena alimentària, amb una injecció de 726.000 euros. UP també advoca per una millora de la sanitat animal amb més dotació dels plans d’erradicació de malalties, amb 5,7 milions d’euros, i per a la sanitat vegetal, amb un increment de la capacitat de vigilància i control de les plagues i malalties vegetals, que hauria de comptar amb 1,5 milions d’euros més.

A més, el sector reclama que els pressupostos contemplin un ajut d’estat per poder establir un segon pla de reconversió de la fruita dolça, amb l’objectiu de fer més competitives les plantacions de poma i pera i poder continuar modernitzant les de préssec i nectarina.