Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Unió de Pagesos es manifestarà per denunciar els atacs de la fauna salvatge contra el bestiar al Pirineu

Unió de Pagesos es manifestarà per denunciar els atacs de la fauna salvatge contra el bestiar al Pirineu

El sindicat agrari lamenta "la manca d'efectivitat" de l'administració per evitar els danys, cosa que porta a "una situació insostenible". Abans de la mobilització, prevista pel 31 d'agost, faran xerrades informatives a Vielha, la Pobla, Vilaller i Llavorsí.
Campanya 'Prou danys de la fauna protegida' (Unió de Pagesos)
01/08/2018 18:40

Unió de Pagesos ha posat en marxa una campanya per "fer visibles" davant l'opinió pública els danys causats per la fauna protegida, com ara els óssos, els voltors i els llops, sobre la ramaderia i l'agricultura a les comarques de muntanya. El sindicat agrari ha anunciat que aquest conjunt d'accions culminaran el 31 d'agost amb una manifestació, en una població encara per determinar. La marxa anirà precedida de quatre xerrades informatives al territori afectat per aquests atacs; concretament, en poblacions de l'Aran, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà i l'Alta Ribagorça.

Amb aquesta campanya, UP vol denunciar "la manca d'efectivitat" de les accions de l'administració i exigir "un canvi en les polítiques de gestió de la fauna salvatge". El sindicat assegura que la situació "s'està tornant insostenible per als ramaders", perquè els atacs "són cada vegada més nombrosos" i provoquen "no només danys directes al bestiar sinó també danys indirectes, en forma d'abandó de pastures i d'increment de despeses en haver de prendre mesures extraordinàries".

A més a més, des d'Unió de Pagesos posen de relleu que darrerament s'han intensificant els casos de transmissió de malalties per part de la fauna salvatge, ja sigui protegida o no, al bestiar d'algunes explotacions. Sobre aquest punt, els ramaders del Pallars Sobirà han criticat que, mentre ells estan obligats a passar un gran nombre de controls sanitaris, el Govern no es preocupa de l'estat de salut de la gran quantitat de fauna salvatge que ha alliberat els darrers anys, la qual consideren responsable de les darreres infeccions que han obligat a immobilitzar una desena de granges, algunes d'elles de l'Alt Urgell.

El sindicat considera "imprescindible" que els ramaders amb animals afectats per danys de la fauna protegida denunciïn com més aviat millor els atacs "per tenir opcions que aquests siguin compensats", però principalment "per fer aflorar la magnitud real del problema, ja que molts atacs no es denuncien". Cal tenir en compte que el 2017 només s'haurien denunciat uns 90 casos d'atacs d'aquestes espècies, que l'Administració va compensar amb poc més de 20.000 euros, segons asseguren des d'UP.

Les xerrades organitzades per UP, al llarg d'aquest mes d'agost, tindran lloc el dia 7 a Vielha, el dia 13 a la Pobla de Segur, el dia 21 a Vilaller i el 28 a Llavorsí. Serviran per analitzar els danys que causa la fauna salvatge protegida sobre la ramaderia i l'agricultura i també s'hi abordaran els problemes derivats de la transmissió de malalties de la fauna salvatge als ramats, com ara la tuberculosi bovina, i de la sanitat ramadera. Les accions reivindicatives tindran com a colofó la manifestació que se celebrarà el 31 d'agost.