Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Unió de Pagesos farà tractorades el 21 de desembre per reclamar solucions urgents pel sector primari

Unió de Pagesos farà tractorades el 21 de desembre per reclamar solucions urgents pel sector primari

Dues de les mobilitzacions seran a Lleida i a Ripoll. Entre d'altres qüestions, exigeixen un repartiment correcte de la PAC i del fons de recuperació econòmica i evitar la "depredació de zones agrícoles catalanes" en la implantació d'energies renovables
Roda de premsa d'Unió de Pagesos per anunciar les tractorades del 21 de desembre (UP)
15/12/2020 14:15

Unió de Pagesos durà a terme tractorades arreu de Catalunya dilluns vinent, 21 de desembre, per reclamar mesures urgents per a l'agricultura, la ramaderia i la silvicultura, amb el lema Ara, més necessaris. Ara, més pagesia. Un dels eixos d'aquesta protesta serà exigir que es faci "un bon ús dels nous ajuts de la Política Agrària Comuna i també dels fons de recuperació econòmica" per als sectors més afectats per les dificultats de distribució i per la caiguda de preus en origen, com també per les afectacions climàtiques. També volen reclamar les actuacions pendents a Catalunya. En la defensa de l'espai agrari, el sindicat denuncia que el Govern "tolera la depredació de les zones agrícoles amb el model d'implantació de les energies renovables".

L'acció consistirà en una dotzena de marxes lentes de tractors i vehicles. La principal serà a Lleida, amb inici a 3/4 d'11 del matí a l'avinguda Miquel Batllori i final a la plaça Ricard Vinyes. A les comarques de muntanya, l'única tractorada prevista és a Ripoll, a 2/4 de 12 del matí, amb inici i final al Polígon Els Pintors i amb el pas per la carretera de Ribes de Freser. També se n'ha convocat a l'Alt i el Baix Empordà, la Garrotxa, el Pla de l'Estany, el Gironès, la Selva, el Tarragonès, la Terra Alta i la Ribera d'Ebre.

El sindicat reclama la correcció de "l'aplicació injusta de la PAC a l'Estat espanyol" i exigeix al govern de PSOE-Podemos, entre d'altres mesures, la modificació urgent de les normes i la legislació per establir la figura de "l'agricultor actiu" i el reconeixement de les pràctiques respectuoses amb el medi, perquè no sigui obligatori abandonar capacitat productiva. A més, demana la regulació de la venda a pèrdues i la posició de domini a la cadena alimentària, juntament amb l’equiparació de les cotitzacions de la pagesia quan aquesta contracta treballadors per compte aliè.

Limitar les dimensions d'explotacions ramaderes
 
Per una altra banda, Unió de Pagesos exigeix a la Generalitat un decret llei que deixi sense efecte les obligacions addicionals del Decret de Fertilització i dejeccions ramaderes, per ajustar-lo a les mesures europees. El sindicat també demana la modificació del decret d'ordenació de les explotacions ramaderes per limitar-ne la dimensió i eliminar-ne l’obligació de la tanca perimetral, a més de la modificació de la distància entre granges d’aviram i porcí, i blindar i protegir les granges de verres. També volen "estendre a tots els sectors els preus sectorials de referència de l'Observatori Agroalimentari de Preus".

Pel que fa al desplegament de la Llei d’espais agraris, UP planteja quatre propostes per protegir el sòl agrari davant del "model depredador d'implantació de les energies renovables", com ara la modificació de la llei d'urbanisme perquè es puguin implantar en polígons industrials no desenvolupats.

Finalment, el sindicat també reclama actuar "urgentment" a favor de la supervivència del Delta de l'Ebre i demana que ambdues administracions descartin l’estratègia del Ministeri de Transició Ecològica, que implica un retrocés de 500 metres en la línia maritimoterrestre del Delta, a l’hemidelda esquerre.

Les reclamacions s'han presentat en una roda de premsa a Lleida i també amb intervencions telemàtiques, a càrrec de Joan Caball, coordinador nacional d'Unió de Pagesos; Jaume Pedrós, responsable de Finances i Energies Alternatives del sindicat; Raquel Serrat, responsable de Boví de Carn, d'Equí i de Medi Rural, i Josep Sellart, coordinador territorial de la Plana de Lleida.