Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Unió de Pagesos presentarà una demanda contra Agroseguro per càlcul erroni de la pèrdua de pastures

Unió de Pagesos presentarà una demanda contra Agroseguro per càlcul erroni de la pèrdua de pastures

El sindicat agrari denuncia que aquest fet impedirà a molts ramaders del Pirineu cobrar les compensacions que els corresponien. L'entitat acusa de "greu manca d'objectivitat" el Ministeri d'Agricultura per "permetre un incompliment de la legalitat"
Prats de pastura a Sorre (Pallars Sobirà)
18/09/2019 19:48

Unió de Pagesos prepara, juntament amb organitzacions d’Unió d’Unions, una demanda col·lectiva contra Agroseguro perquè l’empresa a la qual va encarregar la determinació de les afectacions per pèrdua de pastures va utilitzar una metodologia errònia i, com a conseqüència, molts ramaders de les comarques de muntanya no podran cobrar les compensacions que els corresponen. El sindicat organitzarà assemblees informatives a les zones afectades, com és el cas de l'Alt Pirineu català, per explicar aquesta situació.

Segons UP, "la interpretació de les dades no s’ha fet de manera correcta per part de l’empresa a la qual Agroseguro ha encarregat enguany aquesta tasca". Així ho han assegurat des del Laboratori de Teledetecció de la Universitat de Valladolid, entitat que s’havia fet càrrec de la mateixa feina durant els darrers 20 anys. Des d'aquest laboratori castellà afirmen que "la nova empresa ha comparat les dades diàries ja tractades d’una web nord-americana lliure i gratuïta amb els índexs de vegetació que havia calculat el laboratori de la Universitat de Valladolid entre el 2000 i el 2017".

Com a conseqüència d’aquesta incorrecció, molts ramaders no rebran la indemnització per la qual van contractar l’assegurança tot i haver patit un estiu especialment difícil per la manca de pastures. Aquesta situació els ha obligat a baixar els animals de la muntanya abans d’hora. A més a més, no han pogut collir el volum de farratge habitual en les zones de secà per poder alimentar el bestiar la resta de mesos i els ha calgut comprar aliments que, per la seva escassetat, enguany són més cars.

El sindicat lamenta també el que qualifica de "greu manca d’objectivitat" del Ministeri espanyol d'Agricultura, perquè l'òrgan del Govern espanyol "permet l’incompliment de la legalitat i les clàusules contractuals", i considera que "aquesta actitud perjudica els ramaders professionals que confien en el funcionament del sistema d’assegurances". A més, hi afegeix UP, "els afectats són els sectors ramaders extensius, considerats més sensibles perquè es localitzen majoritàriament en zones amb limitacions naturals i amb situacions econòmiques difícils", i que "la seva funció hauria de rebre els suports necessaris atenent als beneficis reconeguts que aporta a la societat i al medi ambient".

L'ens estatal va rebutjar fer-ne una revisió

El sindicat va advertir tant Agroseguro com ENESA (Entitat Estatal d’Assegurances Agràries) d’aquesta situació, i va reclamar que l’empresa contractada revisés el sistema de detecció, corregís els paràmetres que determinen la indemnització i compensés els afectats. Davant la negativa d’ambdues entitats a dur a terme la revisió, Unió de Pagesos posarà a disposició dels ramaders una demanda col·lectiva, les condicions de la qual explicarà en assemblees a diverses comarques de muntanya les properes setmanes.

Unió de Pagesos també ha tramès la queixa per aquesta situació al Departament d’Agricultura, com a membre de la Comissió Territorial d’Assegurances Agràries.