Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Unió de Pagesos qüestiona l'accés als ajuts a la ramaderia ecològica

Unió de Pagesos qüestiona l'accés als ajuts a la ramaderia ecològica

El sindicat denuncia que el Departament d'Agricultura no inclou cap modificació que permeti recuperar el nivell d'ajut a les explotacions de vacum i equí de muntanya
Ramaderia ecològica (Foto: UP)
13/02/2017 19:10

Unió de Pagesos denuncia que en la proposta d’ordre dels ajuts a l’agricultura i la ramaderia ecològiques del 2017 el Departament d’Agricultura no introdueix cap modificació que permeti incloure en aquests ajuts a petites i mitjanes explotacions d’aviram ecològic, ni cap modificació que permeti recuperar el nivell d’ajut a les explotacions ramaderes de vacum i equí de muntanya. El sindicat recorda que el 15 de novembre, en el marc de la Taula Sectorial Agrària de Producció Agroalimentària Ecològica, el director general de Desenvolupament Rural, Oriol Anson, es va comprometre a consultar a les organitzacions agràries de cara a la convocatòria d'enguany.

El sindicat indica que aquest incompliment "afectarà les petites explotacions que no disposen de prou superfície agrícola, continuarà limitant l’ajut a la ramaderia de muntanya en no permetre que les pastures de menys de cinc anys siguin susceptibles de rebre un ajut d'aquest àmbit i impedirà que les superfícies de pastures comunals serveixin per justificar la càrrega ramadera en els ajuts a la ramaderia ecològica". I afegeix: "Aquesta última conseqüència farà que, en zones com l’Alta Ribagorça, on la majoria de terres de pastura són comunals, hi hagi una forta reducció dels ajuts per les escasses terres de conreu disponibles".

Unió de Pagesos considera que aquesta actuació d’Agricultura implica "un menysteniment absolut" de l’actual administració de cara al sector. En aquest sentit, recorda que les mobilitzacions del sindicat contra la gestió del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) del Govern les van iniciar els ramaders ecològics de muntanya l’agost passat i van finalitzar amb la tractorada de la Marxa Pagesa a Barcelona el 28 de gener.

Mesures restrictives

D’altra banda, Unió de Pagesos ha demanat a la directora general d’Agricultura, Teresa Masjuan, la retirada de la resolució que regula els coeficients de nitrogen i gallinassa de les dejeccions de l’avicultura ecològica i per les quals es considera que una plaça d’aviram ecològic genera més dejeccions que una plaça d’aviram convencional.

El sindicat denuncia que la interpretació que fa l’administració catalana de la normativa comunitària de producció ecològica és més restrictiva que la d’altres països europeus com França o Itàlia, o la que s’aplica en altres comunitats, fet que resta competitivitat a les granges de producció d’aviram ecològic, especialment les més petites, i les situa en el límit de fer-les econòmicament inviables.