Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Unió de Pagesos vol "mesures urgents i contundents" per compaginar la ramaderia de muntanya i la fauna salvatge

Unió de Pagesos vol "mesures urgents i contundents" per compaginar la ramaderia de muntanya i la fauna salvatge

El sindicat agrari reitera el rebuig a més alliberaments i denuncia que s'està posant en perill explotacions del Pirineu. Els ramaders estudien sumar-se a una denúncia transfronterera en considerar que no s'ha consultat al territori
Concentració d'UP a Tremp contra els danys de la fauna salvatge
18/05/2016 18:30

Unió de Pagesos ha convocat aquest dimecres una concentració a Tremp, davant la delegació del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, per demanar novament que s'aturi la reintroducció de fauna salvatge al Pirineu pels danys que causen a la fauna cinegètica animals com ara l'ós bru i el voltor. A aquests animals hi sumen també l'impacte de senglars, cérvols, daines, cabirols i muflons. "L’increment continuat de les poblacions de la fauna no ha parat de créixer els darrers anys, cosa que ha afectat directament al bestiar pels atacs i la transmissió de malalties, així com danys a les zones de pastura i camps de farratge", detallen. Tot plegat els comporta "pèrdues econòmiques importants i dificultats afegides a les explotacions agràries de muntanya".

És per això que els ramaders exigeixen que s’apliquin amb urgència "mesures contundents per fer compatibles les activitats productives de les comarques de muntanya amb la protecció de la biodiversitat". En aquest sentit, l'alturgellenc Joan Guitart, responsable d'acció sindical d'UP, recorda que "el manteniment de l’agricultura i la ramaderia extensiva és necessari pel paper fonamental que tenen les pastures en la gestió de les zones muntanyoses i per a l’economia d’aquestes comarques". El sindicat ha traslladat a la Delegada Territorial del Govern de la Generalitat a l’Alt Pirineu, Ma. Rosa Amorós, un seguit de propostes per fer via davant l’impacte de la fauna a aquesta activitat productiva.  

Denúncia davant la UE

El sindicat agrari ha anunciat que està estudiant sumar-se a una denúncia que un sindicat francès ha presentat a la Unió Europea per vulneració, per part de les administracions, de l'article 22 que obliga a consultar el territori en cas d'alliberament d'un exemplar de fauna salvatge. Josep Carles Vicente ha dit que els ramaders "no se senten consultats" i que "preguntar als alcaldes no és saber l'opinió de tot un territori". La setmana passada, UP va participar a Tolosa de Llenguadoc en una protesta conjunta de ramaders d'arreu dels Pirineus que coincideixen a demanar una aturada d'aquesta política, en la línia que ja han iniciat països com Àustria.

El comunicat presentat a Tremp també reclama "que s’apliquin amb urgència mesures específiques per prevenir els atacs dels voltors". Concretament, la implicació del cos d’agents rurals en les tasques de vigilància de les zones de risc d’atacs, i que si cal els foragitin o en redueixin la població. Segons dades del Departament d’Agricultura, en deu anys, del 1999 al 2009, es va passar de 50 colònies de voltors a 158.

Pel que fa a l’ós, exigeixen "que es reforcin les mesures preventives davant els darrers atacs al bestiar oví i cabrum", i que s’ampliïn al bestiar equí o boví. Amb una població d'óssos més reduïda que la que ja hi ha ara, Agricultura va registrar, entre el 1996 i el 2011, 290 atacs. El sindicat reclama "que no s’alliberin més exemplars d’ós fins que no s’estableixi quina és la població màxima d’óssos compatible amb la ramaderia al Pirineu". També fan extensiva aquesta petició a d’altres espècies protegides, com ara el linx boreal, pels riscos que suposa per a la ramaderia.

Tallers a les escoles

D'altra banda, Unió de Pagesos demanarà reunir-se amb la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, per demanar-li explicacions sobre els tallers que es fan a les escoles per fomentar la reintroducció de l'ós, a càrrec del programa PyrosLife, i que suposen una despesa de més de 100.000 euros. El sindicat agrari vol conèixer què s'ensenya als infants i "si se'ls explica també què suposa pels ramaders tenir el plantígrad a les muntanyes", ja que consideren que "no només s'haurien d'explicar les suposades bondats de l'ós, sinó també de què viu, de què s'alimenta i les conseqüències que comporta quan hi ha excessos".

Del seguit de mesures que reclama el sindicat, també destaca la demanda a l’administració catalana perquè faci censos de les poblacions de fauna cinegètica, dugui a terme una gestió eficaç en les reserves nacional de caça i s’asseguri que també és eficaç en les zones de caça controlada i en les àrees locals i privades de caça, "per mantenir-les als nivells adequats d’acord amb la capacitat del medi natural per albergar-les". Així, demanen que "en els casos que sigui necessari, es redueixi els nivells de població per evitar els danys i, si s’escau, es declari l’emergència cinegètica".