Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Uns 200 treballadors i jubilats d'Endesa es manifesten en defensa dels drets adquirits

Uns 200 treballadors i jubilats d'Endesa es manifesten en defensa dels drets adquirits

El col·lectiu protesta per la intenció de la companyia elèctrica d'eliminar els beneficis socials. A l'Alt Pirineu la situació afecta unes 500 persones; i al conjunt de Catalunya, 9.000
Manifestació de jubilats i empleats d'Endesa per defensar els drets adquirits (Foto: ACN)
15/01/2019 17:45

Uns 200 treballadors i jubilats d'Endesa s'han mobilitzat aquest dimarts al matí a les portes de l'estació de la companyia a Lleida per denunciar la retallada de beneficis socials que, asseguren, els vol aplicar l'empresa. Els treballadors en actiu es queixen, a més a més, que Endesa s'ha aixecat de la taula de negociació d'un nou ''conveni digne i just'' i que mentrestant els estan aplicant les condicions de l'antic. Durant la protesta s'ha tallat uns minuts l'N-240 davant d'Endesa, als Magraners, i també s'han desplegat pancartes i llençat petards.

Un centenar de jubilats s'ha desplaçat des del Pallars i l'Alta Ribagorça per participar en la mobilització, que des d'ara tenen intenció de repetir cada dimarts si Endesa manté la intenció de suprimir-los drets històrics dels treballadors de la companyia. Aquests avantatges es concreten, per exemple, en una reducció de la tarifa de la llum, que al seu dia es va aconseguir a canvi de renunciar a un augment salarial. També s'hi inclouen ajuts socials per fer vacances o bé ajudes pels fills durant els estudis, entre d'altres. ''Són cèntims en espècies'', resumeix Josep Ensenyat, portaveu dels jubilats que s'han desplaçat des de Tremp. Ensenyat hi ha afegit que aquest tipus de beneficis socials no només els tenen els treballadors i jubilats d'Endesa sinó també els de la resta d'empreses elèctriques.

Al conjunt del Pirineu català, informa l'ACN, hi ha uns 500 jubilats que estarien afectats per aquesta situació; i a la plana de Lleida, un miler. Se sumen als que es calcula que hi ha a tot Catalunya, que serien 9.000; i a l'Estat espanyol, on n'hi ha 18.000 més. Els jubilats tenen previst mobilitzar-se cada dimarts per donar suport a l'aturada de mitja hora que convoca el personal actiu.

Desacord pel conveni

El delegat de la UGT a Endesa Lleida, Alejandro Garcia, ha explicat que les mobilitzacions van començar al desembre per protestar pel fet que ara fa 18 mesos que l'empresa va denunciar el conveni col·lectiu a nivell estatal. Per Garcia, ''no s'ha negociat de bona fe i a dia d'avui l'empresa s'ha retirat de la taula de negociació''. El sindicat ha lamentat que l'empresa els comuniqués que el que estaven plantejant ''d'una forma lícita" per millorar les condicions laborals "no s'ajustava a les seves pretensions, sobretot pel que fa als beneficis socials''.

Ara els treballadors es troben sense conveni i se'ls ha comunicat per correu electrònic que, respecte als drets que tenien a l'antic conveni, l'empresa es reserva la possibilitat de fer modificacions "en base a la reforma laboral del 2012", segons Garcia, que ha assegurat que ja fa temps que estan denunciant ''a tots els nivells'' l'actitud d'Enel, que és la màxima accionista d'Endesa, i l'acusen de voler ''descapitalitzar'' la companyia. A la demarcació de Lleida Endesa té uns 200 treballadors en actiu i uns 800 en passiu.

L'IPC de la demarcació de Lleida tanca el 2018 a l'1,5%

Encara en l'àmbit econòmic territorial, aquest dimarts s'ha sabut que l'Índex de Preus de Consum (IPC) va tancar el 2018 en un 1,5% a la demarcació de Lleida, segons les dades publicades per l'INE. Una dada sorprenent, tenint en compte que aquesta taxa interanual és vuit dècimes més baixa que la que es va registrar al novembre, quan es va enfilar fins al 2,3%. L'ens estatal ho justifica tot assegurant que, a nivell mensual, l'IPC entre novembre i desembre va baixar de cop i volta en set dècimes.

Els indicadors que més han contribuït a l'augment de preus a Lleida són l'habitatge i l'energia (aigua, electricitat, gas i combustibles), que han pujat molt per sobre de la mitjana: un 3,5%; és a dir, més del doble que la resta de preus. També han superat l'estadística final les comunicacions (2,6%) i l'educació (2,3%). En canvi, on s'han registrat els menors augments ha estat en oci i cultura (0,4%) o en mobles i articles de la llar (0,7%). Al conjunt de Catalunya, l'IPC al desembre va ser de l'1,4%.