Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / UP anima els ramaders del Pirineu a denunciar Agroseguro pel càlcul erroni de les indemnitzacions

UP anima els ramaders del Pirineu a denunciar Agroseguro pel càlcul erroni de les indemnitzacions

Joan Guitart adverteix que aquest fet pot suposar importants pèrdues per a molts professionals de les comarques de muntanya. El sindicat agrari insta els tècnics a trepitjar el terreny per comprovar la manca de pastures d'enguany
Vaques brunes a Llessui, aquest setembre (Foto: ACN)
02/10/2019 18:59

Unió de Pagesos anima els ramaders de les comarques de muntanya a denunciar l'asseguradora Agrosseguro per reclamar les compensacions per la sequera.

Joan Guitart, coordinador territorial de les Comarques de Muntanya d'Unió de Pagesos, ha lamentat a l'ACN la incongruència que suposa "que, en un any d'extrema sequera com aquest, l'asseguradora no reconeix" l'existència de la sequera a l'hora de compensar els ramaders. El ramader alturgellenc ho atribueix al fet que "d'ençà que es va privatitzar l'asseguradora, la lectura que fan els tècnics de les estimacions per satèl·lit de la sequera no interpreta l'afectació real".

Els ramaders reclamen que els tècnics "es passegin sobre el terreny" per comprovar la manca de pastures a les muntanyes, com també "que facin una interpretació correcta de les dades". Davant aquesta situació, el sindicat agrari es planteja ara una denúncia conjunta amb altres agrupacions de l'Estat espanyol, motiu pel qual han fet una crida als seus associats perquè presentin també les seves denúncies particulars. Guitart els ha advertit que "aquesta situació pot suposar la pèrdua d'un 50% de la renda a un ramader".

Per tot plegat, el sindicat també ha demanat públicament que el Departament d'Agricultura s'impliqui per resoldre aquesta situació i defensi els pagesos catalans. UP ha recordat "la decepció que suposa per a molts ramaders veure com la valoració per satèl·lit ignora l'afectació real en la seva zona". Guitart ha avançat que "això pot provocar que molts ramaders es plantegin no contractar aquesta assegurança la pròxima campanya".

L'assegurança compara els índexs actuals de vegetació amb la mitjana dels anys anteriors per al mateix període i la mateixa zona. Els ramaders estan disconformes amb la interpretació que n'han fet els tècnics de l'asseguradora i reclamen visites sobre el terreny. Guitart ha afirmat que si visiten les muntanyes, veuran que "estan blanques, i no precisament de neu", i hi ha afegit que "l'herba està cremada pel sol i la manca de pluges".

Aquest dimecres el sindicat agrari ha fet una xerrada informativa a la Pobla de Segur per animar als ramaders a unir-se a una denuncia col·lectiva. La setmana passada ja van explicar la situació a l'Alt Urgell i la Cerdanya, en conferències organitzades a la Seu i a Bellver.