Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / UP denuncia que la PAC proposada pels ministres d'Agricultura reduirà ingressos i encarirà costos per a Catalunya

UP denuncia que la PAC proposada pels ministres d'Agricultura reduirà ingressos i encarirà costos per a Catalunya

El sindicat alerta que les propostes acordades pels estats de la UE "afegiran competència deslleial respecte a les importacions de països tercers". També lamenten que no s'hi preveu cap mesura per perseguir els abusos de les grans distribuïdores
El ministre espanyol Luis Planas, a la reunió de titulars d'Agricultura de la UE, aquest dimarts (Foto: Ministerio de Agricultura)
21/10/2020 18:05

Unió de Pagesos ha denunciat que les propostes reglamentàries adoptades aquest dimarts pels ministres d’Agricultura de la Unió Europea sobre la futura Política Agrària Comuna (PAC) "suposaran retallades a les rendes per a la pagesia catalana" i un empobriment del sector.

UP ho atribueix al fet que, d'una banda, es preveu una "reducció dels ajuts directes"; i de l'altra, un altre encariment dels costos de producció per les noves exigències, com ara que les "bones condicions agràries mediambientals i requisits legals de gestió" i l’obligació de destinar una part significativa (entre el 20% i el 23%) dels ajuts directes anuals als nous "ecoesquemes" (règims a favor del clima i el medi ambient). Unes mesures que, lamenten, "només compensen totalment o parcialment els costos addicionals o les pèrdues d’ingressos que comporten".

Més exigències i menys recursos

Pel sindicat, aquest còctel de reducció d'ajuts i increment no compensat de costos "només afegiran més competència deslleial al mercat únic vers les importacions de països tercers", perquè els estats de la UE -Espanya inclòs- "pretenen condicionar amb més obligacions en matèria de medi ambient un 40% del conjunt total de fons de la UE, que s’hauran d’adreçar a aquest tipus d’accions". Això, per a Catalunya, ha de suposar uns 125 milions d’euros anuals a partir del 2023. UP augura que aquest nou context "dificultarà que la pagesia catalana faci front als reptes de la seguretat alimentària, l’ús sostenible dels recursos i el creixement".

Per tot plegat, Unió de Pagesos considera "insuficients" les mesures per a les crisis en el mercat que proposen els ministres d’Agricultura de la UE, perquè les veuen de fet com "un clar atemptat a la lliure competència en el mercat únic" per les majors exigències als productors comunitaris respecte dels de fora de la Unió. També qüestione que l’eina d’estabilització d’ingressos depengui de l'aportació econòmica de la Generalitat i de l’Estat, quan entenen que hauria d’estar finançada íntegrament per la UE.

UP reclama actualitzar la normativa de competència

La proposta, segons denuncia el sindicat agrari, tampoc no afronta l’actualització de la normativa sobre competència per dotar a les administracions de mesures més eficaces per "evitar, perseguir i sancionar les pràctiques abusives que s’imposen en la cadena alimentària per part dels oligopolis de la distribució i per una part de l’agroindústria".

En aquest sentit, segons UP, "s’hi obvia que l’alimentació, amb una demanda inelàstica, necessita d’una definició de posició de domini acotada i més baixa que la de productes amb demanda elàstica, i definir la venda a pèrdues a la cadena alimentària, que ha d’incorporar en el preu de compra del producte els costos fixos i variables de la comercialització dels aliments".

El sindicat recorda que aquest acord és "un primer pas necessari per assolir una nova regulació en la PAC", però que el Parlament Europeu, com a colegislador a la UE, "pot assolir, en els debats i treballs amb els ministres d’agricultura i la Comissió Europea, millores significatives per als avenços limitats que els ministres han incorporat" respecte a les propostes del 2018.