Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / UP es mobilitza a Oliana per la ramaderia de muntanya i contra l'augment de fauna salvatge

UP es mobilitza a Oliana per la ramaderia de muntanya i contra l'augment de fauna salvatge

El sindicat farà una tractorada aquest divendres al migdia a la carretera C-14 per denunciar les retallades a la producció ecològica i els danys d'espècies com l'ós. També es faran protestes a Ripoll, Berga, la Pobla de Segur i el Pont de Suert
Tractorada d'UP a Oliana
14/12/2016 17:55

Unió de Pagesos durà a terme aquest divendres, dia 16, diverses tractorades simultànies per protestar contra les retallades a l'agricultura ecològica i de muntanya i contra la introducció al Pirineu d'espècies de fauna salvatge com ara óssos o llops. A l'Alt Urgell, la manifestació es farà a Oliana, on els participants es trobaran a 2/4 de 12 del migdia a cruïlla de les carreteres C-14 i LV-5118.

Les altres concentracions es faran a Ripoll, Berga, la Pobla de Segur i el Pont de Suert. Aquestes mobilitzacions són el preàmbul de la campanya 'Lluita amb Unió de Pagesos per la dignitat de la pagesia', la qual culminarà amb la primera marxa pagesa, consistent en una gran tractorada des de diversos punts del territori que confluirà, el 28 de gener, a Barcelona. En la protesa a la capital catalana es reivindicarà també qüestions com la representativitat, els instruments de suport al sector agrari, les mesures compensatòries i l’equiparació dels recursos socials de la pagesia als de la resta de la ciutadania, una ordenació territorial respectuosa amb els espais agraris, o la justícia i l’equitat en el comerç, a més de la distribució dels productes alimentaris, entre d’altres aspectes.

Els ramaders del Pirineu han tornat a deixar clar aquesta tardor el seu rebuig frontal a que es continuï la reintroducció de grans carnívors com ara l'ós o el llop, en considerar que els atacs constant dels plantígrads als ramats de muntanya ''fan evident que avui en dia no és compatible la seva protecció amb les activitats productives de les comarques de muntanya''. Els ramaders no veuen viable el projecte d'expansió de fauna salvatge "ni tan sols fent canvis en la gestió de l'explotació, com per exemple amb l'agrupament de ramats o el tancament de pastures", perquè s'ha constatat que "en la majoria de casos és difícil quantificar els danys que pateixen els ramats que s'han dispersat després d'un atac o els avortaments de bestiar, a causa de l'estrès que els suposa patir o presenciar un atac".

Pel que fa al llop, el sindicat insta el Govern a "no fer cap passa per incentivar-ne la presència a Catalunya", ja que amb les dades de Ministeri d'Agricultura, els altres punts de l'Estat en què existeix el llop "tenen seriosos problemes per compatibilitzar la seva presència no només amb la ramaderia extensiva sinó també amb la seguretat ciutadana". Segons el cens de 2012-2014 de llop ibèric, a l'Estat hi ha 297 llopades, la majoria a Castella-Lleó. A Astúries, segons un informe del Fondo para la Protección de Animales Salvajes (FAPAS), només el 2015 es van comptabilitzar 3.032 atacs. A la comunitat de Madrid, amb el que portem d'any, s'han comptat 209 atacs que suposen unes indemnitzacions reconegudes de 89.625 euros.

Els darrers anys, a Catalunya s'han vist llops a l'Alt Urgell, la Cerdanya, el Solsonès, el Berguedà, el Ripollès i el Vallès Oriental. Es creu que es tracta del llop itàlic, que ve d'Itàlia a través de França. Els Agents Rurals, a més, diuen haver vist llop ibèric a les comarques de l'Ebre, provinent de Maestrat i calculen que d'aquí cinc anys es podria instal·lar a totes les comarques de l'Ebre.

El sindicat també ha fet constar les dificultats per dur a terme l'activitat agrària a muntanya a causa d'una ''gestió deficient de la sobrepoblació de fauna'' que s'agreuja amb les retallades del Govern en ajuts com l'adreçat a les produccions ecològiques, les indemnitzacions compensatòries per a zones de muntanya, o les mesures d'agroambient i clima.