Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / UP qüestiona que es restringeixi la venda d'aliments a l'aire lliure mentre es permet en establiments coberts

UP qüestiona que es restringeixi la venda d'aliments a l'aire lliure mentre es permet en establiments coberts

El sindicat agrari demana que es permeti l'activitat amb les mesures adients de protecció. El sector considera que la prohibició "perjudica la pagesia i l'accés als aliments"
Venda d'aliments al carrer (Foto: UP)
20/03/2020 18:05

Unió de Pagesos denuncia que hi ha ajuntaments que impedeixen els mercats de productes frescos a l'aire lliure d'aforament inferior a 1.000 persones, com a mesura de prevenció per evitar la propagació del coronavirus. El sindicat considera que la decisió municipal contravé la resolució del Departament de Salut, el Reial Decret d'estat d'alarma i el Reial Decret que regula la venda directa de productes peribles. Unió de Pagesos considera que aquesta prohibició "perjudica la pagesia i la ciutadania pel fet que entorpeix l'accés als aliments".

En aquest sentit, l'organització agrària demana a aquests consistoris que rectifiquin, i posa com a exemple que ja ho han fet ciutats com ara Lleida, Vilanova i la Geltrú o bé Montblanc. Alhora, insta les dues principals entitats municipalistes, Associació Catalana de Municipis (ACM) i Federació de Municipis de Catalunya (FMC), que facin una crida a complir els criteris d'obertura dels mercats de productes frescos a l'aire lliure autoritzats.

Unió de Pagesos recorda que és el mateix ajuntament el que "ha de garantir la igualtat de tracte entre establiments i parades de productes frescos", i "ha de gestionar els mitjans materials i humans necessaris perquè es donin tant les garanties de subministrament com les garanties de salut pública", ja que, en cas contrari, "els paradistes afectats hauran de ser indemnitzats per les entitats locals", segons sosté el sindicat.

Unió de Pagesos demana als municipis que "facin un esforç" i "deixin fer els mercats de productes frescos, fins i tot en llocs on cal posar mesures de control per dosificar l'aforament als espais". L'organització agrària considera que "no té sentit que la ciutadania pugui entrar en espais tancats de les grans superfícies dosificats de manera privada i no tingui accés a comprar en espais oberts, on podria tenir un control exercit per part del municipi o amb el suport d'altres agents de l'autoritat si els ajuntaments ho demanen a l'autoritat competent, tal com estableix el Reial Decret d'estat d'alarma".

El sindicat recorda el rol que té la pagesia tenint en compte la seva contribució a l'hora de proveir la població de productes frescos i de proximitat en el marc de la crisi provocada pel coronavirus. "Els productors treballen amb normalitat per seguir complint l'objectiu de subministrar aquests aliments als ciutadans", assenyala l'organització agrària.