Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / UP veu "insuficients" els canvis legals per reduir la crisi de preus al sector primari

UP veu "insuficients" els canvis legals per reduir la crisi de preus al sector primari

El sindicat agrari reclama novament al Govern espanyol que es castigui econòmicament els abusos de les grans distribuïdores. També demanen a la Generalitat que persegueixi les "pràctiques comercials deslleials" i la venda a pèrdues
Vaques brunes a Llessui (ACN / arxiu)
26/02/2020 10:50

Unió de Pagesos ha valorat com a "insuficient" la modificació aprovada pel Govern espanyol, mitjançant Reial decret-llei, de la Llei de millora del funcionament de la cadena alimentària, pensada principalment per reduir la crisi de preus al sector primari, causada per les diferències abismals entre el que cobren els pagesos pels seus productes i el que n'acaben pagant els consumidors. Aquesta situació ha causat les darreres setmanes una onada de manifestacions arreu de l'Estat -una d'elles a Lleida- i l'inici d'una campanya a gran escala per exigir la fi dels abusos de les grans distribuïdores.

UP s'ha mostrat decebuda per la resposta legal donada per l'executiu espanyol perquè "ni tan sols transposa íntegrament la Directiva (UE) 2019/633 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 d’abril de 2019, relativa a les pràctiques comercials deslleials en les relacions entre empreses en la cadena de subministrament agrari i alimentari". D’altra banda, el sindicat agrari creu que la modificació "crea inseguretat jurídica pel que fa a la regulació dels preus basats en els costos de producció". Aquest model, afirmen, "amb tota probabilitat no estarà exempt del control judicial europeu pel que fa a la seva adequació a les normes del mercat interior de la Unió Europea".
 
El sindicat considera que "s’ha tornat a desaprofitar l’ocasió perquè les autoritats puguin sancionar els abusos de posició de domini, cosa que permet la legislació sobre la competència", perquè igualment es manté pendent la reclamació dels pagesos per "establir amb quina quota de mercat es té posició de domini a la cadena alimentària, tant per a l’agroindústria com per al comerç minorista, inclosa la gran distribució". Per això, UP ha anunciat que demanarà als grups parlamentaris del Congrés espanyol que, a més de convalidar el decret-llei, "es tramiti com a projecte de llei per poder-hi introduir la transposició completa de la Directiva de la UE" referent a evitar els abusos de poder.

Paral·lelament, Unió de Pagesos també reclama a la Generalitat "que de forma urgent, i mitjançant una norma amb rang de llei, reguli a Catalunya la producció, la distribució, les pràctiques comercials deslleials recollides a l’esmentada directiva europea, la prohibició de la venda a pèrdues i les sancions administratives que els corresponen".

Valoració positiva de la reducció de pressió fiscal als joves

En canvi, el sindicat sí que ha fet una "valoració positiva" de "la fi de la pressió fiscal injustificada en els ajuts públics a la pagesia jove que s’incorpora com a titular de les explotacions agràries". Des del 2015, quan va entrar en vigor la normativa de la Unió Europea, "la tributació d’aquests ajuts ha estat més quantiosa del que correspon a la capacitat tributària d’aquests joves", afirmen. Per això, conclouen que "també cal que es millori i es pugui aplicar retroactivament als exercicis fiscals ja liquidats".