Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Valoració dels resultats de les eleccions generals 2008

Valoració dels resultats de les eleccions generals 2008

RàdioSeu ha parlat amb: Jordi Mas Ortega, del PSC; Albert Batalla, de CIU; Jordi Ausàs, d'ERC; Patrícia Lanau, del PP; i Josep Maria Carles, d'ICV Pots escoltar el balanç dels resultats de tots els grups a l'apartat 'Eleccions 2008' de 'Ràdio a la carta'
Logo Eleccions Generals 2008
10/03/2008 13:48

Valoració PSC
Jordi Mas Ortega, regidor del PSC-Progrés a l’Ajuntament de la Seu i director els serveis territorials del DPTOP a l’Alt Pirineu

El regidor del PSC a l’Ajuntament de la Seu, també director dels serveis territorials del DPTOP a l’Alt Pirineu, Jordi Mas Ortega, ha qualificat els resultats de les eleccions generals 2008 “d’excepcionals i extraordinaris a la Seu, l’Alt Urgell, la demarcació i Catalunya". Mas ha manifestat que el suport ciutadà tindrà com a resposta “el treball del PSC a Madrid per defensar els interessos catalans”. Alhora, el polític socialista ha assegurat que en clau local “la Seu ha esdevingut socialista, i es col.loca com a l’única força que puja en vots i percentatge". En relació a la resta del grups, s’ha mostrat sorprès pels baixos resultats d’ERC, que encapçalava la llista amb l’alcalde Jordi Ausàs: “Tots pensàvem que pujaria, però el vot útil i el fet que el PSC ha donat més garanties ha marcat el resultat dels urgellencs i urgellenques“. Per últim, Jordi Mas, ha volgut agrair l’alta participació ciutadana ja que “com més electors, més s’acosta el resultat final a la voluntat de la gent”. Mas s’ha mostrat convençut que després d’haver mantingut els dos diputats a Lleida, es faran passos endavant per posar en marxa millores bàsiques al Pirineu.

Valoració CIU
Albert Batalla, tinent d’alcalde de CIU a l’Ajuntament de la Seu i diputat al Parlament

El tinent d’alcalde CIU a l’Ajuntament de la Seu i diputat al Parlament, Albert Batalla, ha expressat avui la seva satisfacció pels resultats de la formació nacionalista, “tenint en compte el tsunami que ha suposat la bipolarització de la campanya”. Segons ha assenyalat Batalla, “estàvem pendents de si sortiríem enfortits d’aquests comicis, i finalment, fins i tot, a última hora, hem millorat els resultats d’ara fa quatre anys”. Des de CIU s’indica que “s’ha demostrat de forma clara que la federació, malgrat ser una força política amb poca quota de poder, es considera un partit de referència a Catalunya”. Albert Batalla ha subratllat que han acomplert dos objectius: el primer, mantenir-se; i el segon, condicionar el govern: “Ara el que farem és esperar que el PSOE mogui fitxa sabent que CIU prioritza el pacte a les inversions per a Catalunya, a la publicació de les balances fiscals i al desplegament de l’estatut en la seva totalitat”. Pel que fa l’anàlisi dels resultats locals, Batalla ha felicitat el PSC per l’augment de vots, i ha apuntat al fet que CIU quasi no ha variat en percentatge. També ha indicat que ERC ha obtingut un percentatge més alt de vots a la Seu que a la resta de la demarcació.

Valoració ERC
Jordi Ausàs, candidat d’ERC al Congrés per la demarcació de Lleida, alcalde de la Seu i diputat al Parlament de Catalunya

El candidat d’ERC al Congrés per la demarcació de Lleida, i alcalde de la Seu, Jordi Ausàs, ha assenyalat la bipolarització de la campanya com a culpable de la baixada del seu grup en nombre de vots i escons en aquestes eleccions generals 2008. El polític republicà ha valorat negativament els resultats assolits a Catalunya, Lleida, la Seu i l’Alt Urgell, i ha lamentat que no s’hagi aconseguit revalidar a la demarcació el diputat que s’havia arrabassat ara fa quatre anys al Partit Popular, ni consolidar el grup propi al Congrés per ser decisius en el govern estatal. En opinió d’Ausàs, els resultats han estat condicionats per una campanya dibuixada en clau espanyola, amb estratègies d’eleccions presidencialistes. Ausàs ha remarcat que “tanta intensitat ha fet que fins i tot els pobles del Pirineus hagin optat pel vot útil”. El polític republicà ha explicat que ara ERC prendrà les decisions que consideri adients i encetarà una etapa de reflexió per decidir què cal fer. “ERC no és un partit només per gestionar el dia a dia, també perseguim més cotes de benestar i d’autogovern per Catalunya”, ha ressaltat.

Valoració del PP
Patrícia Lanau, regidora del PP a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell

La regidora del PP a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, Patricia Lanau, ha lamentat la derrota del seu partit a les eleccions generals 2008, malgrat l’augment en número de vots i percentatges. La regidora popular ha felicitat el PSOE per la victòria i s’ha referit a la incògnita del nou govern estatal. En relació als resultats locals, Lanau ha remarcat que el seu grup s’ha mantingut, tot i que ha puntualitzat que “cal que siguem autocrítics perquè alguna cosa no hem fet bé. Tot i la mala gestió del PSOE no hem pogut guanyar”. A la demarcació de Lleida, el PP ha recuperat l’escó que ara fa quatre anys se’n va endur ERC: “Tindrem un representant proper que traslladarà les nostres inquietuds al Congrés”, ha indicat la regidora.

Valoració ICV-EUiA
Josep Maria Carles, regidor d’IC-V

El portaveu d’ICV a la Seu, Josep Maria Carles, ha atribuït a la bipolarització la pèrdua d’un escó del seu grup en relació a l’any 2004, i ha lamentat que s’hagi escapat, a més, només per uns centenars de vots. Per Carles, la valoració dels resultats canvia notablement per aquest fet, tot i que remarca que “la situació d’IC no té res a veure amb Izquierda Unida, ja que a Catalunya l’esquerra ha sumat i s’ha mantingut”. El regidor ecosocialista es mostra ‘no especialment decebut’ amb el balanç, perquè s’ha aconseguit entre el 3 i el 5% dels votants. En clau local ha afegit: “El vot útil està clar que ens ha perjudicat, però a l’Alt Pirineu els vots han estat superiors que a la plana de Lleida”. ICV celebra demà Congrés Nacional per fer una anàlisi exhaustiva dels resultats electorals. En la trobada es plantejarà el futur de la formació a Madrid, on ahir s’especulava la possibilitat que formés part del grup mixt, o bé que formés grup propi amb ERC. En tot cas, Carles insta ‘els companys socialistes’ a que facin valdre els seus diputats i realment es noti que Catalunya té un pes important a Madrid. Per Carles, “IC s’ha de concentrar en el govern de Catalunya, on hi té un pes important”.