Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Veïns del Pallars Jussà rebutgen un macroprojecte d'instal·lació de 700 Ha de plaques solars

Veïns del Pallars Jussà rebutgen un macroprojecte d'instal·lació de 700 Ha de plaques solars

El pla ha motivat la creació de la plataforma Salvem Lo Pallars. La nova entitat creu que el parc fotovoltaic "topa frontalment" amb l'aposta de la comarca per certificacions de la UNESCO com el Geoparc i l'Starlight
Terme municipal d'Isona i Conca Dellà
26/10/2020 12:55

Un grup de veïns del Pallars Jussà ha anunciat la creació de la plataforma 'Salvem lo Pallars'. El detonant de la instauració d'aquesta entitat ha estat la previsió de construcció d'un parc solar que cobriria amb plaques fotovoltaiques unes 700 hectàrees, repartides entre quatre municipis diferents de la comarca (Isona i Conca Dellà, Tremp, Castell de Mur i Talarn)

Sota el lema 'Aturem el Mega parc solar', la nova plataforma rebutja el que qualifica de "megaprojecte" perquè entén que "topa frontalment amb el model de territori sostenible del Pallars Jussà". Sobre aquest punt, Salvem lo Pallars apunta que des de les mateixes administracions locals s'ha apostat per iniciatives com el Geoparc Orígens -del qual forma part el municipi alturgellenc de Coll de Nargó- i la certificació internacional de cel nocturn StarLight (ambdues reconegudes per la UNESCO), juntament amb propostes com Gratitud Pallars o GPS Tourism, que van en la línia de ser un referent de turisme adaptat al medi. 

El col·lectiu veïnal creu que amb el desplegament de parcs solars "no es generarà energia per al territori" sinó que, com amb d'altres infraestructures existents a la comarca, es fa pensant en les necessitats d'altres zones. I hi afegeixen que "s'hipoteca la terra durant trenta anys, menystenint l'alt valor productiu i de l'agricultura i la ramaderia". Alhora, sostenen que no estan en contra de les energies renovables, però que consideren que en aquest cas es tractaria d'un "model especulatiu".

A Isona i Conca Dellà, en terrenys comunals

Bona part d'aquest parc solar s'ubicaria al municipi d'Isona i Conca Dellà, on la promotora BlueProm ha proposat a l'Ajuntament instal·lar-hi 460 de les 700 hectàrees previstes, concretament en un sòl que és de titularitat comunal i patrimonial. Aquesta part del projecte abast els nuclis de Basturs, Orcau i Sant Romà d'Abella.

Salvem lo Pallars afirma que aquests terrenys "són del poble" i que "fins ara s'han arrendat a diferents agricultors i ramaders del municipi". Concretament, al terme municipal de Basturs -a sota la muntanya de Sant Corneli, a l'anomenat Pla de Viu- hi estan previstes unes 50 hectàrees. La plataforma ha demanat ja a l'Ajuntament d'Isona i Conca Dellà el "dret a decidir" sobre l'ús del sòl públic. Concretament, els veïns -amb el suport de diverses entitats- han signat una petició conjunta perquè l'Ajuntament faci un referèndum vinculant sobre aquest projecte previst en terrenys comunals.

Pel que fa al municipi de Tremp, la companyia promotora preveu instal·lar plaques solars al nucli de Suterranya.