Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Veïns reclamen a l'Ajuntament de Sort que preservi l'Ubla d'Altron pel seu alt valor patrimonial

Veïns reclamen a l'Ajuntament de Sort que preservi l'Ubla d'Altron pel seu alt valor patrimonial

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, es compromet a incorporar el projecte als fons Next Generation EU
L'Ubla d'Altron (Sort) amb la consellera de Cultura, Àngels Ponsa (Foto: ACN)
08/02/2021 16:55

Els veïns d'Altron, al municipi de Sort, reclamen solucions per conservar l'Ubla de Subirà, un paller tradicional d'alt valor patrimonial i pràcticament únic a tot el Pirineu, que es troba en molt mal estat. La petició se sustenta en el fet que les dimensions, la ubicació i les característiques arquitectòniques de l'edifici, l'han convertit en un element identitari del poble i de tota la Vall d'Àssua.

El paller explica una part important de la història local, els vincles íntims amb la ramaderia i la pagesia, i una forma de construcció absolutament lligada als elements naturals. En aquest sentit, la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, s'ha compromès durant una visita al Pallars Sobirà a incorporar el projecte de conservació als fons Next Generation EU. Així mateix, la consellera ha anunciat que de manera immediata s'iniciarà un altre projecte de recuperació de la memòria oral vinculada a aquest equipament agroramader, actualment en desús.

D'altra banda, Ponsa considera que la primera acció que s'ha de dur a terme per conservar l'Ubla és aconseguir-ne la declaració com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) Amb aquesta mesura, l'Ajuntament de Sort, propietari de l'edifici des del 2015, es podrà acollir a una sèrie d'ajuts vinculats al patrimoni. La consellera també ha instat a apuntalar els punts febles del paller per evitar el seu deteriorament i possible col·lapse, a més de treure les humitats.