Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Vilaller prepara la Fira de Tots Sants

Vilaller prepara la Fira de Tots Sants

El certamen de la població ribagorçana se celebra sempre el 2 de novembre i gira entorn del bestiar i els aliments locals de tardor. El programa inclou el 30è concurs de bestiar, l'únic que es fa a l'Alta Ribagorça
Presentació de la Fira de Tots Sants de Vilaller
24/10/2016 19:31

La Diputació de Lleida ha acollit la presentació de la Fira de Tots Sants que organitza l’Ajuntament de Vilaller el proper 2 de novembre. Aquest certamen és el més antic de la comarca de l’Alta Ribagorça i un punt de referència econòmica per a tots els pobles de la zona, alhora que permet descobrir-ne la gastronomia amb productes com ara carn, làctics i bolets.

El diputat de cooperació municipal, Joan Ubach, ha destacat la importància d’aquesta fira “que gira al voltant d’una tradició” i que sempre s’ha celebrat el 2 de novembre, l’endemà de Tots Sants. Ubach ha emmarcat el suport de la Diputació en l'ajut que es presta "a les fires que s’organitzen al territori, que busquen innovar constantment, que acullen visitants d’arreu, que promocionen els productes locals i que repercuteixen econòmicament i turísticament a la comarca".

L’alcaldessa vilallerenca, Maria José Erta, ha recordat que Vilaller és el municipi més antic de la comarca, amb una riquesa arquitectònica excepcional que ofereix un ampli ventall d’opcions turístiques i qe sempre ha volgut conservar les tradicions.

Sobre aquest punt, el productor ramader José Luis Porté ha explicat que aquest certamen era antigament un dels més importants dels Pirineus. Els ramaders aprofitaven les fires de bestiar per contractar els mossos per a fer la transhumància dels animals i, a més a més, coincidia amb la baixada del bestiar de les muntanyes per vendre’ls a la plaça.

Segons el programa previst, a les 10 del matí tindrà lloc l’esmorzar popular amb degustacions de carn i embotits del país. Seguidament es podrà jugar al tradicional joc vilallerenc del “catxo” i, al migdia, es lliuraran els premis de les diferents categories, boví i equí, en el 30è concurs de bestiar, únic concurs organitzat a l'Alta Ribagorça. Els organitzadors esperen la participació d’una quarantena de ramaders del sector boví i equí i d’una setantena de productors artesanals i gastronòmics de la comarca.