Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Visita guiada diumenge als retaules de la vall de la Vansa

Visita guiada diumenge als retaules de la vall de la Vansa

L'activitat, que és gratuïta, anirà a càrrec dels historiadors Carme Xam-mar i Carles Gascón. La proposta l'organitza de forma conjunta el Consell Comarcal i l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell
Detall del retaule de Sant Pere de Cornellana (Foto: Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya)
25/10/2019 16:20

En el context del cicle Desenterrant el passat, el Consell Comarcal i l'Institut d’Estudis Comarcals de l'Alt Urgell han organitzat una sortida guiada per visitar tres dels retaules del conjunt de la vall de la Vansa, concretament els retaules de Fórnols, de Cornellana i d’Ossera, restaurats tots ells en una campanya conjunta que culminà l’any 2006. La visita tindrà lloc el proper diumenge, dia 27 d’octubre, durant tot el matí, i serà guiada pels historiadors urgellencs Carmen Xam-mar Alonso i Carles Gascón Chopo.

Els retaules gòtics de la vall de la Vansa i Tuixent constitueixen l’únic conjunt d’aquestes característiques que es conserva actualment a la comarca alturgellenca. La resta de retaules, que devien ser originàriament rics i variats, o bé han estats destruïts o bé han estat traslladats al MNAC o al Museu del Prado, com és el cas del de Santa Llúcia d’Arcavell.

L'activitat és gratuïta i es farà amb vehicles propis. Per participar-hi, només cal presentar-se a l’estació d’autobusos de la Seu d’Urgell a l’hora de sortida, a les 9.00 h, o bé a l’entrada de Fórnols a les 9.45 h. En el decurs de la visita es coneixeran les especificitats dels retaules de Sant Climent de Fórnols, de Sant Pere i dels Goigs de la Verge de Cornellana, i de Sant Martí d’Ossera, tant des del punt de vista genèric de la pintura gòtica, com des de la perspectiva local de la vall de la Vansa medieval, que va acollir la seva creació.

Desè aniversari de l'IECAU

La sortida guiada s’inclou, així mateix, en les activitats de celebració del desè aniversari de l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell, en el seu objectiu de celebrar almenys un acte a cadascun dels dinou municipis de la comarca, i que culminarà en la Jornada d’Estudis de l’Alt Urgell, que tindrà lloc a Organyà el proper 16 de novembre.