Anellament d'ocells al riu Segre
Imatges de la jornada de portes obertes del dia 5 d'octubre de 2008
Aquest diumenge, dia 5 d'octubre, s'ha celebrat a la Seu una jornada de portes obertes d'anellament d’ocells al riu Segre, a càrrec de l'ornitòleg i col.laborador de RàdioSeu Jordi Dalmau. Des de 1998, cada tardor, i des de 2003 també cada primavera, es realitza aquesta activitat coincidint amb els períodes migratoris de moltes d'espècies d’ocells.
L'anellament consisteix a col•locar una anella numerada en sèrie a cada ocell capturat amb unes xarxes, prendre-li unes mesures i alliberar-lo, amb la intenció de tornar-lo a agafar en un altre lloc o al cap del temps. És aleshores quan s'obtenen dades molt interessants sobre rutes migratòries, supervivència i longevitat.
Al llarg de les 16 campanyes anteriors s'han anellat 4.207 ocells de 65 espècies. Les més anellades han estat el mosquiter comú (Phylloscopus collybita) i el tallarol de casquet (Sylvia atricapilla). Fins ara s'han fet 4 recuperacions internacionals, és a dir, ocells capturats i anellats anteriorment en altres països: un teixidor d'Holanda, un tallarol de casquet de Flandes, una boscarla de canyar del sud-est espanyol i un tallarol de casquet amb anella belga. Durant aquest campanya també s’ha produït una recuperació estrangera, concretament una boscarla de canyar de Bèlgica.
Les campanyes també tenen un marcat accent social, i prova d'això són els 1.394 alumnes de les escoles urgellenques que han vist l'activitat en directe, i les més de 350 persones que han participat del Dia Mundial dels Ocells mitjançant l'anellament al riu.
Els aficionats a l'ornitologia podeu llegir més sobre ocells en el bloc d'en Jordi Dalmau.