Eines personals

Sou a: Inici / Especials / Eleccions Municipals 2007

Eleccions Municipals 2007

Les valoracions dels resultats de les Eleccions Municipals 2007 a la Seu d'Urgell les pots escoltar a ràdio a la carta.

Pots trobar els resultats de les eleccions a l'Alt Urgell detallats al web del Consell Comarcal: www.ccau.cat (apartat Eleccions 2007) i a la pàgina de la Generalitat www.gencat.cat

 

 

Cartipàs de la Seu d'Urgell

El primer ple de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, celebrat dilluns, dia 9, ha aprovat el nou cartipàs que reparteix les funcions de l’equip de govern per a la nova legislatura. La principal novetat és que hi haurà quatre tinences d’alcaldia, una més que fins ara. Cada tinent d’alcalde dirigirà una de les quatre àrees principal de gestió, dividida alhora en quatre subàrees.

La primera gran àrea, la de Promoció de la Ciutat, serà encapçalada pel primer tinent d’alcalde, Albert Batalla, que alhora dirigirà la subàrea de Promoció econòmica, mercats, fires, comerç i turisme. Mireia Pellicer serà la regidora de Festes i de Formació ocupacional; Miquel Colom, de Cultura; i Lluís Biosca, d’Innovació tecnològica i OAC.

L’àrea d’Atenció a les Persones l’encapçala la segona Tinent d’alcalde, Teresa Casassas, que assumeix les subàrees de Gent Gran, Polítiques d’Igualtat i Participació Ciutadana. Salut, Serveis Socials, Solidaritat i Cooperació seran a càrrec d’Anna Vives; Joventut i Infància, de Mireia Pellicer; i Educació, de Mireia Alba.

El tercer tinent d’alcalde, Jesús Fierro, dirigirà l’àrea de Serveis Centrals i s’encarrega directament d’Hisenda, Urbanisme i habitatge i recursos humans. Les subàrees de Patrimoni municipal, Règim interior, Atenció al ciutadà i OAC les controla Teresa Casassas; Seguretat ciutadana i Protecció civil, Lluís Biosca; i Comunicació, Mireia Alba.

Finalment, Miquel Colom serà el quart tinent d’alcalde i dirigirà l’àrea de Serveis al Territori, a més a més de portar directament les subàrees de Parcs i jardins, Via Pública, Serveis Municipals i Cementiri. Medi Ambient i Sostenibilitat seran a càrrec de Mireia Pellicer; i Mobilitat, Castellciutat i Barris, d’Albert Batalla. De la seva part, Anna Vives serà regidora adjunta de barris.

L’alcalde, Jordi Ausàs, afirma que la prioritat de la nova estructura ha de ser “donar una resposta més eficient i àgil a les necessitats dels urgellencs i urgellenques”. Segons Ausàs, “els darrers anys els municipis van assumint noves competències a mida que la societat s’ha anat fent més complexa perquè les persones demanem més serveis”, sense oblidar el creixement demogràfic que està vivint la Seu.

Ausàs seguirà d’alcalde a la Seu d'Urgell fins al 2009 i passarà el relleu a Batalla

Jordi Ausàs seguirà com a alcalde de la Seu d’Urgell fins al juny de l’any 2009, quan passarà el relleu a Albert Batalla per als dos anys restants de legislatura. Ausàs va ser reelegit ahir amb una majoria de nou vots (cinc de CiU i i quatre d’ERC). La candidatura de Jordi Mas Ortega va rebre set vots (els sis del PSC-Progrés i el de la regidora del PP) i ICV va votar en blanc.
CiU i ERC van confirmar així oficialment la reedició de l’acord de govern que mantenen des del 2003 al consistori urgellenc. Ausàs i Batalla van coincidir a reconèixer que no ha estat fàcil arribar al pacte i que els principals esculls éren el repartiment de l’alcaldia i de les regidories. Tot i això, des d’ambdós partits es destaca la “bona sintonia” personal que han tingut al llarg dels darrers quatre anys “tant al consistori com al Consell Comarcal”, i que ha fet que es tots dos apostéssin per “completar la feina iniciada” i descartéssin un possible acord amb el PSC-Progrés. Amb tot, Ausàs va prometre que seguirà treballant per obtenir el consens en temes clau per a la Seu que s’han de decidir els quatre anys vinents.

El PSC-Progrés va criticar la renovació de l’acord CiU-ERC. El portaveu socialista, Jordi Mas Ortega, va acusar els dos grups de no haver mostrat cap interès per un pacte alternatiu i de “primar interessos personals per davant dels programes electorals” ja que “la seva primera preocupació era com es repartiria l’alcaldia”. Mas va contraposar l’acord a les crítiques de CiU pel tripartit a la Generalitat.

El portaveu d’ICV, Josep Maria Carles Aguilà, va justificar el vot en blanc “perquè som una força sobirana” i “per coherència amb la crida que hem fet perquè hi hagi grans pactes en qüestions cabdals de la ciutat”. Carles va recordar que “la nostra aposta era clarament per un tripartit d’esquerres”, però va remarcar: “Nosaltres respectem tots els pactes”.

Des del PP, Patricia Lanau va anunciar que afronta el nou càrrec “amb molta il.lusió i respecte” i creu que “ara toca que tots treballem per millorar la ciutat, que és allò que esperen de nosaltres els ciutadans”.

El ple d'investidura va estar marcat per la tensió arran de l’ampliació de la zona blava cap a l’Eixample urbà de la Seu.

Poques hores abans de la sessió, unes quatre-centes persones s’havien concentrat a la plaça dels Oms per demanar la retirada de la mesura. El dia del ple d'investidura un grup de ciutadans contraris a l’ampliació i de simpatitzants del PSC-Progrés van continuar la protesta durant la celebració del plenari. Els concentrats a la porta del saló de plens van increpar el reelegit alcalde, que va haver d’interrompre el seu discurs en diverses ocasions. Els crits contra la zona blava s’alternaven amb els que demanaven directament la dimissió de Jordi Ausàs i l’alcaldia per a Jordi Mas Ortega. Responsables del grup socialista van haver d’intervenir per demanar als ciutadans crítics que respectéssin el desenvolupament del plenari.

Un cop acabada la sessió, Jordi Ausàs es va oferir a dialogar amb els contraris a la zona blava i a aplicar mesures de bonificació per als veïns, ja que així ho preveu el contracte signat amb EYSSA. Tot i això, Ausàs va defensar plenament l’ampliació de la zona blava: “Servirà per millorar la rotació d’aparcament en horari comercial i perquè fora d’aquest horari els veïns trobin plaça més fàcilment, ja que es dissuadeix aquells vehicles que estan estacionats en un carrer cèntric durant molts dies”. Ausàs creu que “a la llarga molts dels qui ara hi estan en contra ho valoraran positivament” i recorda que “l’expansió de la zona blava ve de lluny i ja es va iniciar sota el govern del PSC”.

Per contra, Jordi Mas Ortega va rebutjar per “excessiva” la quasi duplicació de la zona blava i va reivindicar que el PSC-Progrés ja hi havia votat en contra el desembre passat. Mas va recriminar a CiU i ERC que no l’hagin fet efectiva fins després de les eleccions i va considerar legítimes les manifestacions en contra perquè reflecteixen un descontentament popular. De la seva banda, Josep Maria Carles Aguilà va qualificar d’”espectale lamentable” la crispació de la sessió i va fer una crida a recuperar el diàleg en la política municipal.

Antoni Fiol i Benito Fité, nous alcaldes d’Organyà i de Coll de Nargó

Els dos ajuntaments de l’Alt Urgell que estaven pendents de pactes -a més a més del de la Seu- s’han resolt amb una alcaldia per al PSC-PM i una altra per a CiU.

Organyà tindrà aquesta nova legislatura alcalde socialista, Antoni Fiol, que va ser escollit dissabte en la segona votació. Fiol governarà en minoria amb l'únic suport del seu equip, ja que el regidor d’ERC Marc Benavent va votar-se a ell mateix i va fer així que es donés l’alcaldia a la força més votada. El PSC-PM havia obtingut 258 vots i CiU, 208. Fiol substitueix un dels alcaldes històrics al Pirineu, Joan Busquets, i vol buscar ara un acord de govern amb el grup republicà.

A Coll de Nargó, Benito Fité pren el relleu de Josep Duró. CiU continuarà governant gràcies a un acord amb Esquerra. La federació nacionalista havia reeditat la seva victòria electoral al municipi amb 144 vots, superant els 91 d'ERC i AM,; els 84 del PSC-PM, i els 44 dels independents del IPCN-FIC.

A la resta d’ajuntaments alturgellencs, els alcaldes van ser investits sense sorpreses, atès que en molts casos hi ha majoria absoluta. CiU compta amb onze alcaldies. A més a més d’Organyà i també de la Seu -a la segona meitat de legislatura, amb Albert Batalla-, controla els ajuntaments d’Alàs i Cerc (Bartomeu Majoral), Cabó (Josep Marqués), Estamariu (Pere Navinés), Fígols i Alinyà (Joan Riu), Montferrer i Castellbò (Ramon Fierro), Peramola (Joan Pallarès), el Pont de Bar (Francesc Jordana), Ribera d'Urgellet (Antoni Capdevila) i les Valls de Valira (Pere Artigues).

El PSC-PM compta amb quatre alcaldes. A banda d’Organyà, també guanya els ajuntaments d’Oliana (Ton Vilaginés), les Valls d’Aguilar (Dolors Vidal) i Cava (Joan Gispert). ERC conserva l’alcaldia d’Arsèguel (Antoni Casanova) a més a més de la de la Seu, amb Jordi Ausàs, fins al 2009. El PP segueix governant a Bassella, amb Xavier Esteve. Finalment, a Josa i Tuixén i a la Vansa i Fórnols la direcció serà de llistes independents, encapçalades respectivament per Carme Valls i Josep Xavier Camps.

RESULTATS ELECCIONS MUNICIPALS 2007 A LA SEU D'URGELL

El PSC-Progrés ha estat novament el partit més votat a les eleccions municipals de la Seu d'Urgell, però haurà de formar govern amb CiU o bé amb ERC si vol configurar una majoria absoluta. Alhora, aquestes dues forces tornen a sumar 9 regidors com amb l'actual equip de govern, però ara amb CiU com a força principal.

El PSC-Progrés ha obtingut el 33,79% de vot i revalida 6 dels 7 regidors que havia obtingut a les darreres eleccions formant coalició amb ICV. CiU guanya dos regidors (passa de 3 a 5) i guanya més de 10 punts de percentatge (del 17,29% al 28,58%). ERC baixa en proporcions semblants: de 6 a 4 regidors i del 35,03% al 23,21% de vot. ICV entra a l'Ajuntament com a grup propi amb un regidor i esdevé la quarta força amb el 7,79% de vot. La suma de PSC i ICV dóna uns tres punts més que la coalició de 2003. Finalment, el PP manté un regidor i guanya vots (del 5,24% al 6,63% de percentatge).

Amb aquest repartiment de regidors, s'obren tres opcions principals d'equip de govern amb majoria absoluta: PSC-Progrés amb CiU, CiU amb ERC i PSC-Progrés amb ERC. Tampoc no es descarta l'opció d'un equip de govern tripartit PSC+ERC+ICV, tot copiant el pacte existent a la Generalitat. Els partits obriran demà mateix les negociacions per decidir com es configura el proper equip de govern de la Seu d'Urgell.

La participació s'ha quedat en només el 45,6%, 4,6 punts per sota del 2003. Cal matisar que aquesta dada inclou els més de 2.700 urgellencs que figuren com a residents a l'estranger (sobretot a Andorra), la majoria dels quals se solen abstenir atès que, d'altra banda, només poden votar per correu.

RESULTATS ELECCIONS MUNICIPALS 2007 A L'ALT URGELL


CiU ha desbancat el PSC-PM com a força més votada a l'Alt Urgell, amb 4.029 vots. Tot i això, es queda novament a una passa d'obtenir majoria absoluta al Consell Comarcal, amb 9 consellers. El PSC-PM ha obtingut un total de 3.430 vots, 39 regidors i 6 consellers; ERC, 1.778 vots, 16 regidors i 3 consellers; el PP, 518 vots, 6 regidors i 1 conseller. ICV, amb l'únic regidor de la Seu, es queda fora de l'ens comarcal, com els grups d'independents que han tret majoria absoluta a Josa i Tuixent i a la Vansa i Fórnols.

14 alcaldies ja estan decidides per majoria absoluta. A la resta, inclosa la Seu, caldrà pactes. Aquest és un breu resum del repartiment d'escons de cada municipi:

ALÀS I CERC: Alcaldia per a CiU (Bartomeu Majoral) amb 5 regidors; PSC, 2 regidors.

ARSÊGUEL: Alcaldia per a ERC (Antoni Casanova) amb 5 regidors. Les candidatures de CiU, PSC, PP i ICV no obtenen cap regidor.

BASSELLA:
Alcaldia per al PP (Xavier Esteve) amb 5 regidors. CiU obté 2 regidors.

CABÓ: Alcaldia per a CiU (Josep Marqués) amb 3 regidors. PSC: 2 regidors. ERC i PP no obtenen cap regidor.

CAVA:
Alcaldia per al PSC (Joan Gispert), regidor únic. No obtenen regidor ERC i PP.

COLL DE NARGÓ: CiU (Benito Fité) obté 3 regidors, ERC 2, i PSC i IPCN-FIC, 1 cadascun.

ESTAMARIU:
Alcaldia per a CiU (Pere Navinés) amb tots 5 regidors. El PP no obté cap regidor.

FIGOLS I ALINYÀ:
Alcaldia per a CiU (Joan Riu) amb 4 regidors. ERC, 2 regidors. PSC, 1 regidor.

JOSA I TUIXENT: Alcaldia per a AG (Maria Carme Valls), amb tots 5 regidors. El PP no obté cap regidor.

MONTFERRER I CASTELLBÒ: Alcaldia per a CiU (Ramon Fierro) amb 6 regidors. PSC, 1 regidor. ERC no obté cap regidor.

OLIANA: Alcaldia per al PSC (Antoni Vilaginés) amb 5 regidors. CiU (Ventura Roca), 4 regidors. ERC no obté cap regidor.

ORGANYÀ: PSC (partit més votat) i CiU empaten a 3 regidors. El regidor d'ERC serà decisiu. PP i ICV no obtenen cap regidor.

PERAMOLA: Alcaldia per a CiU (Joan Pallarès), amb 4 regidors. PSC (Fermí Tordesillas), 2 regidors. ERC, 1 regidor.

EL PONT DE BAR: Alcaldia per a CiU (Francesc Jordana) amb tots 5 regidors. ERC, PSC, PP i ICV no obtenen cap regidor.

RIBERA D'URGELLET: Alcaldia per a CiU (Antoni Capdevila) amb 4 regidors. PSC, 3 regidors. El PP no obté cap regidor.

LES VALLS D'AGUILAR: Alcaldia per al PSC (Dolors Vidal) amb 4 regidors. CiU (Jesús Bentanachs), 3 regidors.

LES VALLS DE VALIRA. Alcaldia per a CiU (Pere Artigues) amb 4 regidors. PSC, 2 regidors. ERC, 1 regidor. El PP no obté cap regidor.

LA VANSA I FÓRNOLS: Alcaldia per a Independents VF (Josep Xavier Camps) amb 4 regidors. CiU, 1 regidor. La CUP i el PP no obtenen cap regidor.


RESULTATS ELECCIONS MUNICIPALS 2007 A L'ALT PIRINEU

El conjunt de l'Alt Pirineu ofereix uns resultats diversos segons cada comarca.

A Cerdanya, Joan Planella, d'Esquerra, revalida l'alcaldia de Puigcerdà amb majoria absoluta, però perd un regidor i es queda en 7. CiU n'obté 5, i el PSC, 1. A Bellver, Esquerra i CiU empaten a quatre regidors i el regidor d'EPM podria desbancar l'actual alcalde, Joan Pous. A Alp, repetirà com a alcalde Salvador Rigola, de CiU, amb 4 regidors. A Llívia, ERC té majoria absoluta amb 6 regidors.

Esquerra, a més a més, esdevé la força més votada de Cerdanya, amb un 38%, i supera per primera vegada CiU. Amb tot, perd l'alcaldia de Das, que passa a una llista independent.

CiU manté les alcaldies de Fontanals, Ger, Guils, Meranges, Prats i Sansor, Prullans, Riu i Urús, i decidirà l'alcaldia de Lles amb un sol regidor. Però perd l'alcaldia de Montellà i Martinet (per a ERC) i també les de Bolvir i Isòvol (per a llistes independents).

Al Pallars Sobirà, Agustí López (CiU) revalida la majoria absoluta a Sort, però perd 2 regidors. Alhora, CiU es manté com la força més votada a la comarca però ja per sota de la meitat de vots (passa del 50 al 40%). El PSC és la llista més votada en 8 municipis i ERC és la més votada a la Guingueta d'Àneu.

Al Pallars Jussà, Víctor Orrit (PSC) recupera l'alcaldia de Tremp amb 7 regidors, per 4 de CiU i 2 d'Esquerra. El PSC també obté les alcaldies de Salàs i Gavet, és la llista més votada en 4 municipis més i supera CiU com a primer partit de la comarca, amb amb un 38,5%. CiU obté les alcaldies de Conca de Dalt, Isona, Llimiana i Talarn i es el partit més votat a la Pobla de Segur. ERC guanya l'alcaldia de Castell de Mur.

A la Val d'Aran, Joan Riu (Unitat d'Aran-PSC) empata a 6 regidors amb Convergència Democràtica Aranesa a Vielha. L'alcaldia la decidirà el regidor del PP. CDA guanya les alcaldies d'Arres, Bausen, Es Bòrdes, Naut Aran i Vilamòs. UA venç a Bossòst, Canejan i Les.

Al Conselh Generau d'Aran, UA és per primera vegada la força més votada, amb un 46,1%, per davant de CDA, amb el 42,3%. Tots dos, però, empaten a 6 consellers. El govern aranès el decidirà el conseller del PRAG d'Arties e Garós.

A l'Alta Ribagorça, les denominades llistes blanques vinculades al PSC superen de poc CiU en el total de vots, amb un 38,44%. Albert Alins (CiU) revalida l'alcaldia del Pont de Suert amb 7 regidors. Joan Perelada, que s'ha passat de CiU al PSC, repeteix a l'alcaldia de la Vall de Boí, amb 6 regidors. L'alcalde de Vilaller serà Joan Ramon Piqué, també del PSC, amb 4 regidors.

* La programació especial ELECCIONS 2007 de la nostra emissora ha estat possible gràcies a Glòria Gonzàlez, Ignasi Cervera, Toñi Cabello, Tatiana Gallardo, Anna Bigordà i Marta Pujantell.

* Agraïm també la col.laboració de Vicenç Ripoll (PSC-Progrés), Jaume Morgó (ERC), Isidor Alberich (CIU), Jesús Galindo (PP) i Josep Miñambres (ICV) en la tertúlia d'anàlisi dels resultats electorals, emesa diumenge dia 27 de maig.

 

 

 

Mostrar formulari de contacte