Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / 77 restes mortals d'Aristot van ser traslladades al Valle de los Caídos

77 restes mortals d'Aristot van ser traslladades al Valle de los Caídos

La historiadora Queralt Solé ha elaborat una llista que recull 1.953 noms provinents també de Lleida, Tremp, la Pobla de Segur, Rialp i Roní

04/09/2008 11:15

Una llista elaborada per la historiadora Queralt Solé indica que les restes mortals de 77 persones de l’Alt Urgell van ser traslladades al mausoleu franquista del Valle de los Caídos. L’estudi de Solé afirma que els cadàvers van ser exhumats de fosses comunes d’Aristot.

Recordem que el jutjge Baltasar Garzón ha sol.licitat a diverses institucions, entre elles d’abadia benedictina de Santa Cruz del Valle de les Caídos, que li facilitin un cens de víctimes de guerra i del franquisme. Si Garzón aconsegueix tirar endavant la seva investigació, indagaria la mort d’aquestes 77 persones de l’Alt Urgell, que apareixen identificades al llibre “Els morts clandestins”. La llista va ser avançada per la revista Sàpiens, que assenyala el trasllat a Madrid de 1.953 persones provinents, a més d'Aristot, de Lleida, Tremp, la Pobla de Segur i Rialp.

Entre les restes mortals exhumades hi ha soldats nacionals, soldats republicans i també civils. La historiadora ha pogut reconstruir el procés d’exhumació i trasllat a través d’investigacions portades a terme en arxius de Catalunya, així com a l’Arxiu General d’Alcalá de Henares.

Mostrar formulari de contacte