Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Acord del Parc Astronòmic del Montsec amb el prestigiós grup de recerca de Sherbrooke (Quebec)

Acord del Parc Astronòmic del Montsec amb el prestigiós grup de recerca de Sherbrooke (Quebec)

El centre incorporarà instrumental d'alta tecnologia per a l'anàlisi de la contaminació lumínica
26/01/2015 18:22

El Parc Astronòmic Montsec (PAM) ha establert un acord de col·laboració científica amb el grup de recerca puntera en contaminació lumínica de Sherbrooke (Quebec). Aquest col·lectiu és capdavanter al món en aquest camp i, en particular, en com es dispersa la llum per l'atmosfera; és a dir, com s'expandeix la contaminació lumínica.

L'acord inclou la instal·lació al Centre de l'Observació de l'Univers (COU) de nou instrumental avançat de mesurament i estudi de la qualitat del cel d'alta tecnificació. Amb aquest nou projecte de cooperació el Montsec es consolida a nivell mundial com a centre de recollida de dades i d'estudi de la matèria.

El grup de recerca quebequès és encapçalat pel prestigiós investigador Martin Aubé Sherbrooke és una zona de referència en matèria de contaminació lumínica i espais de cel fosc, ja que compta en el seu entorn amb la Reserva de Mont Megantic, la primera reserva certificada per la International Dark Sky Association, una certificació paral·lela i equivalent a la certificació de Reserva Starlight que el Montsec va rebre l'any 2013.

A aquestes similituds entre les zones de Sherbrooke i Montsec s'hi afegeix que Mont Megantic compta amb uns equipaments semblants als del PAM, amb un observatori de recerca i un centre de divulgació de l'astronomia anomenat Astrolab.

Els dos equips tècnics han estat treballant aquests darrers dies en la posada en marxa i calibratge del nou instrumental. Actualment hi ha una desena d'aparells SAND instal·lats arreu del món. L'instrument SAND es un espectrofotòmetre per la detecció d'aerosols nocturns. Bàsicament, l'aparell avalua la llum residual en el cel i analitza per diverses freqüències quina quantitat de llum es detecta, n'avalua el seu origen (natural o artificial) i contribueix a conèixer la presència d'aerosols a l'atmosfera i com influeixen en la propagació de la llum en el medi nocturn.

El PAM, a primera línia

El nou instrument SAND instal·lat pel grup de recerca quebequès al COU s'afegeix a altres equipaments que s'hi ha anat ubicant i que fan de l'equipament d'Àger (Noguera) un pol destacat d'investigació en la matèria en l'àmbit internacional. Així, el COU ja compta amb els fotòmetres Sky Quality Meter, els mesuradors d'il·luminància 'lightmeters' i un ceilòmetre propietat del CSIC, per a l'estudi de la qualitat de l'aire i la presència d'aerosols.

Mostrar formulari de contacte