Acord per crear una plataforma per defensar l’autogovern dels municipis rurals
La proposta, presentada a Rubió, sorgeix de la negativa dels grups del Parlament a ajornar l’Agència de la Natura. Alcaldes, batlles pedanis i entitats lamenten que els impulsors de la proposició de llei “han perdut una oportunitat de fer les coses bé”
Més de 50 alcaldes, presidents d’entitats municipals descentralitzades (EMD) i representants d’associacions sectorials del món agrari i forestal català han acordat aquest dissabte començar a preparar la creació d’una plataforma per defensar l’autogovern dels municipis rurals i de muntanya. Els assistents han signat el manifest per definir les bases de l’entitat, que es constituirà a curt termini.
L’acte s’ha dut a terme a Rubió (Pallars Sobirà), el poble habitat més alt de Catalunya (1.687 m.). El nucli, a prop de l’Alt Urgell, és al costat mateix del Port del Cantó, on ara fa deu dies es va presentar un manifest recolzat per desenes d’ens locals i entitats en què s’insta el Parlament a ajornar l’aprovació de l’Agència del Patrimoni Natural de Catalunya.
Precisament, en aquesta trobada els promotors de la idea han explicat que aquesta manca d‘atenció per part dels grups del Parlament és el que els ha motivat a fer una passa endavant i constituir-se com a plataforma. A més a més, han subratllat que no volen ser un moviment de caire polític sinó “un moviment rural”, que aglutini tots els defensors de l’autonomia dels municipis i col·lectius d’aquest àmbit al marge de les seves possibles afiliacions ideològiques. Un altre dels objectius fundacionals que es marquen és el de “fer pedagogia al territori perquè es conegui més a fons les conseqüències que comporta la creació de l’Agència”.
Tan bon punt estiguin redactats els estatuts de la nova entitat del món rural, els assistents es tornaran a reunir per ratificar-los. Aquesta trobada es farà aquest mes vinent a Montblanc, segons ha explicat el president de l'Associació Catalana Promotora de la Certificació Forestal, Josep Maria Vila d'Abadal. El també exalcalde de Vic i expresident de l'Associació de Municipis per la Independència considera que cal unir-se i "defensar-se enfront de polítiques intervencionistes per part de la centralitat del Govern de la Generalitat". Vila d'Abadal recorda que els col·lectius rurals són "els que viuen al territori" i millor el coneixen, i que a més a més la pandèmia de la COVID-19 ha demostrat que "són necessaris" per garantir la sobirania de recursos del país.
Un altre dels principals impulsors de la plataforma és el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isús, que lamenta que amb la negativa a ajornar l’Agència de la Natura, el Parlament “ha perdut una gran oportunitat de fer les coses bé, i no d’esquenes al món rural”.
Manifest del Port del Cantó
Dimarts passat, representants d’ajuntaments, EMD i associacions agràries i forestals es van concentrar a davant del Parlament per lliurar el Manifest del Port del Cantó i reclamar que es paralitzés la tramitació de l’Agència, després de denunciar públicament que no se’ls havia consultat en cap monent malgrat ser els principals afectats pel projecte. Hi van ser presents responsables polítics de l’Alt Urgell i de la resta del Pirineu.
Tanmateix, en una reunió amb representants dels manifestants, el president del Parlament, Roger Torrent, els va reconèixer que els grups parlamentaris impulsors de la llei (JxCAT, ERC, PSC-Units i En Comú Podem) no tenen cap intenció d‘aturar la proposició i que aquesta es debatrà igualment aquest dimecres i dijous vinent (17 i 18 de juny) i amb tota probabilitat s’aprovarà.
”No escolten les persones”
La concentració de dimarts havia estat convocada pel moviment Tsunami Rural, creat arran del malestar que ha generat el fet que els principals afectats per aquest futur òrgan no hagin estat consultats al llarg de la tramitació parlamentària.
El col·lectiu lamenta que, amb aquesta actitud, els grups parlamentaris impulsors de la llei “no escolten les persones i deixen de representar-les” i que no atenen “el clam de diàleg i consens de tants municipis, consells comarcals, organitzacions empresarials i entitats de diversos sectors, molt heterogenis i transversals”. En aquest sentit, conclouen que aquesta decisió deixa “centenars de municipis i milers de persones sense representació en l’àmbit polític”.
Entre les institucions que han demanat al Parlament l’ajornament de l’Agència de la Natura també hi ha l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, principal població de l‘Alt Pirineu, que dilluns passat va aprovar una moció amb aquesta petició. Prèviament, 17 dels 19 alcaldes de l’Alt Urgell -inclòs el de la Seu- van demanar al Govern que els municipis i sectors rurals tinguin més poder de decisió en el futur òrgan, tot i matisar que en el seu cas no s’han adherit al manifest del Port del Cantó.