Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Actes culturals a la vall de Cabó amb motiu de la festa de Sant Isidre

Actes culturals a la vall de Cabó amb motiu de la festa de Sant Isidre

L'Associació Amics de la Vall de Caboet ha inaugurat l'exposició permanent a l'església romànica de Sant Serni i s'ha presentat el llibre 'Dites, refranys i paraules de la Vall de Cabó', de Josep Obiols
Mercè Casanova, Josep Obiols i Ramon Sistac en la presentació del llibre (Foto: Joan Casanova)
18/05/2017 20:30

Un centenar de persones es van aplegar dissabte passat a l’església romànica de Sant Serni de Cabó per celebrar la festa de Sant Isidre. A més dels actes religiosos, missa i benedicció dels pans, es van dur a terme dos esdeveniments culturals relacionats amb la vall i la llengua catalana, promoguts i finançats per l’Associació Amics de la Vall de Caboet. 

La presidenta de l'entitat, Isabel Bentanachs, destacava en el seu discurs d’obertura el lligam entre ambdues activitats, "perquè formen part de la nostra història, la nostra cultura, les nostres arrels i ens apropen al llegat que ens han deixat els qui ens han precedit".

Exposició permanent sobre el llinatge dels Caboet

En primer lloc, es va inaugurar de forma oficial l’exposició permanent sobre el patrimoni del llinatge dels Caboet. Bentanachs en va lloar l’alta qualitat gràcies als especialistes que n'han elaborat el contingut. La mostra ha comptat amb la participació de Laia Creus, arqueòloga i historiadora, encarregada del plafó de l’església romànica de Sant Serni. També hi ha col·laborat Oliver Vergés, medievalista especialitzat en el comtat d’Urgell, responsable del plafó del llinatge dels Caboet. Per últim, hi ha participat Joan Anton Rabella, doctor en filologia i especialista en història de la llengua, a més d'estudiós dels Greuges de Guitard Isarn, que ha estat qui ha redactat el contingut dels dos plafons dedicats al manuscrit.

Llibre 'Dites, refranys i paraules de la Vall de Cabó'

Durant la jornada també es va fer la presentació del llibre “Dites, refranys i paraules de la Vall de Cabó”. L'obra, publicada per l’editorial Salòria, ha estat escrita per Josep Obiols, fill del Vilar. L'edició ha anat a cura de Ramon Sistac, filòleg especialitzat en dialectologia de la Universitat de Lleida i delegat del President de l’institut d’Estudis Catalans a Lleida.

Josep Obiols es va mostrar molt emocionat i satisfet per la rebuda que ha tingut el llibre tant  a la vall de Cabó com a la resta de la comarca. En el seu emotiu discurs d’agraïment l’autor va dedicar l'obra “a tots los fills, amics i venedissos de la vall de Cabó”. Per la seva part, Ramon Sistac va manifestar que el llibre, tot i aplegar dites, refranys i paraules de la vall, "també ha de ser una eina perquè els nous catalans residents al municipi  puguin conèixer i parlar com la gent de la vall de Cabó".

Mostrar formulari de contacte