Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Agricultors, ramaders i propietaris forestals poden tornar a cremar restes vegetals

Agricultors, ramaders i propietaris forestals poden tornar a cremar restes vegetals

Entra en vigor l'exempció per a totes les explotacions i finques amb menys de 50 treballadors o que facturin menys de 10 milions d'euros. La nova Llei de la PAC també reconeix el dret a rebre informació oficial per mitjans no digitals
Crema de restes de poda en una finca agrícola (Foto: ACN / arxiu)
02/01/2023 11:40

Des d'avui dilluns, la gran majoria d'agricultors, ramaders i propietaris de finques poden tornar a cremar restes de poda i vegetals, després que el Govern espanyol ha suprimit la polèmica prohibició decretada el mes d'abril passat, que obligava els afectats a fer un complicat i costós procés de reciclatge a través d'empreses especialitzades. La modificació, ratificada el 15 de desembre pel Congrés dels Diputats, s'aplica a totes les explotacions agrícoles, ramaderes i forestals de menys de 50 treballadors o menys de 10 milions d'euros de facturació.

La prohibició generalitzada de cremar restes vegetals, inclosa a la nova Llei de gestió de la Política Agrària Comuna (PAC), va generar una indignació quasi unànime en el sector primari i en els propietaris de terrenys en general. Aquest malestar es va traduir en protestes arreu de Catalunya i de l'Estat, moltes d'elles davant d'edificis de l'administració estatal, cosa que va portar l'executiu de Madrid a iniciar converses amb els sindicats agraris per rectificar la mesura. Unió de Pagesos ha celebrat que s'hagi aconseguit tombar una prohibició que des del primer moment van veure "fora de lloc" i redactada des del desconeixement de l'activitat agrària, perquè els "carregava de costos" en obligar-los a traslladar les restes a centres de tractament o bé a llogar o fins i tot comprar màquines trituradores.

La darrera aportació sindical va ser el 23 de novembre, en les negociacions entre els grups polítics al Senat, perquè a última hora el PSOE volia fer marxa enrere en aquesta derogació. Segons UP, la insistència dels sindicats agraris ha aconseguit que els grups polítics facin marxa enrere i eximeixin la pagesia i els petits propietaris, ja que finalment la prohibició generalitzada només afectarà les mitjanes i grans empreses.

La consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, Teresa Jordà, també ha celebrat l'exempció, tot recordant que a Catalunya entren en aquest supòsit "el 99%" del total de finques. Jordà subratlla que "és imprescindible que la nostra pagesia pugui fer aquestes tasques de forma habitual". Per fer-ho, només cal que demanin permís prèviament, tal com ja es feia fins abans de la prohibició. A Catalunya, el període en què està permès -tret de si hi ha limitacions puntuals per risc d'incendis- és del 15 d'octubre al 15 de març.

De fet, la responsable d'agricultura del Govern català ha assenyalat que aquest canvi és el resultat, en part, de les negociacions que la conselleria ha mantingut amb representants del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. També es va dur a terme negociacions amb el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, el qual finalment ha entès que la prohibició no només era poc útil a nivell mediambiental sinó que, de fet, era una amenaça per a la viabilitat de moltes finques i, en conseqüència, per a la preservació del medi i del paisatge rural.

Garantir l'opció dels tràmits per mitjans tradicionals

D'altra banda, entre les esmenes acceptades a l'aprovació de la nova llei de la PAC també hi ha la proposta d'Unió de Pagesos d'assegurar el dret a rebre informacions i comunicacions oficials per mitjans no electrònics, pensat per a "la pagesia afectada per la bretxa digital" i que té dificultats o limitacions per fer servir els mitjans digitals. Aquests limitacions poden ser tant per manca de coneixement tecnològic com per no disposar d'un accés digne a internet en el seu municipi.

Per tant, també a partir del 2 de gener, "se superen les discriminacions i vulneracions de drets que la Generalitat imposa en els tràmits telemàtics a la pagesia", celebren des de l'associació.

Unió de Pagesos reclama exempcions fiscals pels "ecorègims"

Tot i això, Unió de Pagesos manté actives d'altres reclamacions referents a la nova Llei de gestió de la PAC, com ara que s'eximeixi igualment els agricultors i ramaders de tributar a l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques per les subvencions vinculades als "ecorègims". És a dir, que aquestes subvencions de política agrària comunitària no s'integrin a la base imposable de l'IRPF. Aquests ajuts van destinats a "pràctiques voluntàries en favor del clima i el medi ambient", tot i que "només compensen parcialment l'aportació ambiental efectuada per la pagesia", adverteixen.

Mostrar formulari de contacte