Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Aigüestortes commemora els 125 anys de la visita de Jacint Verdaguer

Aigüestortes commemora els 125 anys de la visita de Jacint Verdaguer

S'ha programat dues de les ascencions que el poeta va fer a l'actual parc nacional. Les excursions s'acompanyaran amb la lectura de poemes

04/07/2008 16:52

Aquest estiu es compleixen 125 anys de l’estada de Jacint Verdaguer (Folgueroles, 1845-Vallvidrera, 1902) a les muntanyes que ara formen el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Entre els anys 1879 i 1883, Verdaguer, un dels escriptors catalans més importants i representatius del segle XIX, va recórrer gran part del Pirineu català, unes estades que van inspirar part de l'emblemàtic poema Canigó (1886).

El mes d’agost de 1883, després d’haver estat a l’Alt Urgell i al Pallars, va fer estada a Boí, en concret a ca de Tenda, on va ser-hi durant dotze dies. Des d’aquest punt va fer diverses ascensions, i finalment el dia 13 va continuar el seu camí cap a la Val d’Aran per continuar fins a la vall de Benasc i la Maladeta.

Per recordar el pas del poeta i les seves ascensions a cims del parc, durant aquest estiu es faran dues de les sortides. Concretament, hi ha programada l’ascensió a la Pala Alta de les Capceres de Caldes (2.945 m), que es durà a terme el dimecres dia 9 de juliol, i a la Pala Alta de Sarradé (2.982 m), que és prevista per al dimecres 6 d’agost. Les dates escollides coincideixen pràcticament amb els dies en què les va conquerir Mossèn Cinto.

Durant l’ascensió a aquests dos pics, es llegiran fragments de textos que va escriure Verdaguer durant i després de les seves caminades, i per tant es vol retre un homenatge a la descoberta d’un medi natural que en aquells temps era força inhòspit i a la creativitat literària que va inspirar.

Per organitzar l’acte, el Parc Nacional ha comptat amb la col·laboració de diverses entitats i associacions, com ara el Centre Excursionista de Catalunya (CEC), el Centre d’Estudis Ribagorçans (CERIB), la Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural (DEPANA), l’Associació de la Natura de la Vall de Barravés La Boixeriga i el Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça, i, a títol personal, d’en Bernat Gasull, autor d’una guia d’itineraris sobre les ascensions de Mossèn Cinto pel Pirineu, que es va presentar el gener de 2008.

Mostrar formulari de contacte