Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Allau de crítiques cap al Govern espanyol pel recurs contra la Llei de l'Aranès

Allau de crítiques cap al Govern espanyol pel recurs contra la Llei de l'Aranès

L'executiu de Madrid rebutja que l'occità sigui llengua preferent a Aran El síndic qualifica la mesura d'"intervencionista" i l'alcalde de Les la considera "impresentable"

Conselh Generau d'Aran
Conselh Generau d'Aran
25/07/2011 09:44

El Consell de Ministres del Govern espanyol ha interposat un recurs d'inconstitucionalitat contra la llei de l'aranès. L'executiu rebutja diversos articles que estableixen l'ús de l'aranès com a llengua preferent. La postura de Madrid ha provocat una allau de crítiques tant a Aran com al conjunt de Catalunya.

El govern del PSOE considera que "la norma resulta contrària a la Constitució en la mesura que declara el caràcter preferent de l'aranès". Argumenten que "l'article 3.1 de la Constitució especifica que el castellà és la llengua oficial de l'Estat i tots els espanyols tenen el deure de conèixer-la".

El síndic d'Aran, Carlos Barrera, ha qualificat el recurs d'"intervencionista" i ha recordat que la vall és "un poble petit que lluita per sobreviure" pel que fa a la identitat. Més contundent ha estat l'alcalde de Les, Emili Medan, que ho qualifica d'"impresentable" i ho veu com "un retorn a l'Espanya una grande y libre".

Fora d'Aran, la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, veu la decisió com "un nou atac a Catalunya" per part del Govern central. De la seva part, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ho veu com "una manca de respecte a la convivència democràtica" i ho compara amb el bloqueig del nou Estatut català.

L'exvicepresident català i impulsor de la llei, Josep-Lluís Carod Rovira, hi ha afegit que el recurs és "ridícul" i que el Govern espanyol actua "com l'elefant que té por d'una formiga".

Mostrar formulari de contacte