Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Andorra autoritza que establiments especialitzats confeccionin mascaretes

Andorra autoritza que establiments especialitzats confeccionin mascaretes

La mesura s’adreça a tallers tèxtils, merceries, modistes o botigues d’arranjaments, que només podran funcionar per a aquest supòsit. Al Principat hi ha ara mateix 112 afectats per coronavirus i un pacient ha mort
Compareixença telemàtica de Joan Martínez Benazet (Foto: Govern d’Andorra)
22/03/2020 16:25

El Govern d’Andorra ha aprovat un decret pel qual s’autoritza l’obertura dels establiments que poden confeccionar mascaretes de protecció, atesa la demanda creixent de material sanitari. Tot i això, l’executiu adverteix que sempre han de seguir les especificacions tècniques requerides per garantir la seva eficàcia de prevenció davant el coronavirus.

D’aquesta manera, la nova norma permet obrir, per a aquest supòsit, els establiments dedicats a la confecció i fabricació de peces de vestir, merceries, modistes i botigues d’arranjaments de roba. L’autorització d’obertura no és de cara al públic, sinó que és exclusivament vàlida per realitzar les tasques necessàries per a l’elaboració de mascaretes als tallers.

El Ministeri de Salut lliurarà a aquests establiments les especificacions tècniques per a la confecció local de les mascaretes. A més, a fi de proveir del material tèxtil necessari, queden autoritzats a mantenir un servei de guàrdia els comerços a l’engròs de tèxtils.

Precisament, en la seva compareixença d’aquest diumenge al migdia, el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, ha volgut posat en relleu que “aquestes mascaretes no poden ser venudes al públic, sinó que seran subministrades al Ministeri i aquest serà l’encarregat de distribuir-les”. El ministre ha matisat que aquestes mascaretes no serviran per als professionals que tractin amb malalts, sinó per a totes aquelles persones que necessitin una protecció complementària.

En paral·lel, Martínez Benazet s’ha referit a la iniciativa ciutadana de confeccionar mascaretes explicant que, tot i no tenir utilitat per als professionals sanitaris, poden ser útils i beneficioses per a la població general.

El titular de Salut ha demanat a les persones que estiguin confeccionant els articles que s’adrecin al correu electrònic o emplenin el formulari disponible a la pàgina web per tal de rebre les instruccions per a una correcta fabricació tècnica. “És de gran ajuda que es facin aquestes mascaretes, però s’han de fer sota uns criteris tècnics”, hi ha afegit.

Primera mort al Principat

Pel que fa a l’actualització de la situació sanitària al país, Joan Martínez Benazet, ha explicat que a Andorra hi ha 112 afectats per la COVID-19, dels quals 15 estan hospitalitzats –2 d’ells a l’UCI– i 97 resten aïllats fora de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. El ministre de Salut també ha comunicat la defunció d’una de les persones grans malaltes ingressada a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, que tenia unes patologies prèvies que ja eren d’extrema gravetat. Martínez Benazet ha traslladat els sentiments de condol de tot l’equip de Govern i del personal sanitari a la família i amics.

Salut i Afers Socials es coordinen amb les residències sociosanitàries per traslladar als usuaris a hotels adaptats
Seguint amb les recomanacions de les autoritats Sanitàries, El Ministeri de Salut i el Ministeri d’Afers Socials han coordinat amb acord amb de les diferents residències sociosanitàries públiques i privades, el trasllat d’usuaris a diferents hotels que estaran equipats per aquest ús i on els residents estaran atesos per personal assistencial del SAAS, I el suport de Creu Roja Andorrana.

Mostrar formulari de contacte