Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Andorra farà un cribratge a la comunitat educativa per tenir un retorn a les aules "amb la màxima normalitat possible"

Andorra farà un cribratge a la comunitat educativa per tenir un retorn a les aules "amb la màxima normalitat possible"

Les proves es duran a terme entre l'1 i el 12 de setembre i l'objectiu és arribar a un 15% de la població del país

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i la ministra d'Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, explicant el cribratge per a la comunitat educativa (Foto: ANA)
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i la ministra d'Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, explicant el cribratge per a la comunitat educativa (Foto: ANA)
26/08/2020 09:55

El govern d'Andorra durà a terme un cribratge massiu de COVID-19 entre l'1 i el 12 de setembre a la comunitat educativa per "garantir l'entrada a les aules amb la màxima normalitat possible", tal com ha explicat aquest dimarts la ministra d'Educació i Ensenyament Superior del Principat, Ester Vilarrubla, que ha assegurat que "la prioritat és tornar a l'escola". Els resultats d'aquestes proves també seran, a la vegada, un indicador "de com està la ciutadania després del retorn de les vacances", segons ha afirmat el ministre de Salut andorrà, Joan Martínez Benazet, que ha detallat que la mostra s'aproxima al 15% de la població. De fet, les classes començaran al país el 9 de setembre a primària i a la universitat, i el dia 14 a secundària.

El cribratge serà voluntari i se'n podran estar de fer-se'l les persones que hagin passat una PCR els sis dies abans de la prova o els que hagin superat la malaltia. L'objectiu és arribar a unes 11.000 persones i es començarà amb els professionals educatius. Pel que fa als alumnes, s'ha organitzat per franges d'edat i en funció de la data d'inici del curs. Així, es començarà a citar les famílies per ordre alfabètic, s'hi podrà anar amb cotxe o a peu i s'establiran franges horàries, amb un marge de mitja hora, per a tots els cursos.

Concretament, es duran a terme dues proves, un test ràpid, mitjançant extracció de sang capil·lar, i una prova TMA. Tant si són casos positius com negatius se'ls informarà dels resultats amb un marge de 72 hores. Els alumnes que no hagin volgut participar en el cribratge hauran de dur la mascareta posada o mantenir la distància de seguretat també dins la seva unitat de convivència a classe durant els primers catorze dies de curs escolar.

Mesura preventiva

La voluntat d'aquesta mesura, segons han insistit els ministres, és "evitar que des del primer dia s'hagi de confinar una classe sencera", tenint en compte, han afegit, que el amb el cribratge "és menys probable que això passi, i que hi hagi una activitat normalitzada, sobretot per als més petits". "Tindrem algun brot, això ja ho sabem, perquè ho hem vist en països que han començat les classes abans que nosaltres, però si no féssim el cribratge en tindríem molts més", ha conclòs el ministre Benazet per animar la comunitat educativa a sotmetre's a les dues proves.

Si durant el curs es detecta un positiu, s'aïllarà i es cercarà la seva cadena de contactes si es tracta d'un docent, mentre que si ho és un alumne, es confinarà tot el seu nucli de convivència escolar, la família propera i els contactes d'activitats extraescolars. A més, a tots ells se'ls farà una TMA.

Mostrar formulari de contacte