Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Andorra redueix en un 91% en quatre anys el consum de bosses de plàstic en centres comercials

Andorra redueix en un 91% en quatre anys el consum de bosses de plàstic en centres comercials

Al 2021 se'n va distribuir menys de 300.000, mentre que al 2017 la xifra superava els 3,2 milions. Aquest darrer any també s'ha reduït lleugerament els residus urbans, mentre que han augmentat els de la construcció

Comissió de Coordinació del Pla Nacional de Residus d'Andorra (Govern d'Andorra)
Comissió de Coordinació del Pla Nacional de Residus d'Andorra (Govern d'Andorra)
30/03/2022 19:53

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat del Govern d'Andorra, Silvia Calvó, ha fet balanç de les accions del Pla Nacional de Residus durant el 2021 i ha destacat la reducció d’un 91% el consum de bosses de plàstic distribuïdes a les caixes dels grans centres comercials des del 2017, quan es va posar en marxa el Reglament de reducció del consum d'aquest element d'ús quotidià.

D’aquesta manera, al llarg dels darrers quatre anys s’ha aconseguit evitar la distribució i posterior generació de residus de més de tres milions de bosses de plàstic associades a la compra. En xifres absolutes, el 2021 es van distribuir 294.889 bosses mentre que al 2017 se’n van utilitzar 3.298.790. “Amb l’aprovació del Projecte de llei d’economia circular, que està actualment a tràmit parlamentari, encara es reforçarà més la prevenció dels productes de plàstic d’un sol ús”, segons la titular de Medi Ambient.

Silvia Calvó també ha fet referència al volum total de residus generats durant el 2021, que sense tenir en compte els residus de terres i pedres, ha estat lleugerament superior al de l’any anterior: un 3,3% més. Aquest augment és degut a l’increment dels residus de runa de la construcció que s’exporta (+14%).

D’altra banda pel que fa als residus urbans (els generats en l’àmbit domèstic i per serveis i comerços), el darrer any s’han generat 46.409 tones, una reducció del 2% respecte l’any anterior. Tot i aquesta disminució, el percentatge de reciclatge de residus urbans es situa el 2021 en un 47%, valor que s’estabilitza respecte l’any anterior, i molt proper a l’objectiu fixat en el PNR 2001-2020, per la qual cosa es considera assolit aquest objectiu.

També s’ha informat a la comissió sobre el balanç de les accions realitzades durant el 2021 relatives al reforç de la prevenció de residus, amb la sensibilització a la societat a través d’iniciatives com per exemple la celebració de la Setmana Europea de residus, com també amb la minimització dels residus.

Mostrar formulari de contacte