Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Andorra se suma al projecte de Pacte Mundial pel Medi Ambient

Andorra se suma al projecte de Pacte Mundial pel Medi Ambient

Antoni Martí ha recolzat a l'ONU la proposta presentada pel president francès i copríncep Emmanuel Macron. L'objectiu és harmonitzar els diversos acords supranacionals existents

Antoni Martí saluda Emmanuel Macron a l'ONU (Foto: Govern d'Andorra)
Antoni Martí saluda Emmanuel Macron a l'ONU (Foto: Govern d'Andorra)
20/09/2017 18:05

El cap de Govern, Antoni Martí, ha participat avui, a la seu de les Nacions Unides, a l’acte de llançament del Pacte Mundial pel Medi Ambient, una iniciativa impulsada pel president francès i copríncep, Emmanuel Macron, i que busca "harmonitzar tots els acords internacionals que protegeixen el medi ambient i consolidar aquesta protecció com un dret subjectiu".

El Pacte Mundial pel Medi Ambient és una iniciativa francesa encaminada a "clarificar i reordenar les nombroses convencions internacionals signades al llarg de les últimes dècades en matèria mediambiental". Amb aquesta iniciativa França dóna continuïtat a la que ha estat una de les qüestions claus de la seva política multilateral al llarg dels últims anys: prioritzar la protecció del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic.

La proposta pretén consolidar el dret a un medi ambient de qualitat "com una obligació dels governs i les administracions". En aquest sentit, tal i com ha recordat el cap de Govern, la Constitució andorrana va ser pionera en incloure, ara fa 25 anys, el dret al medi ambient com un dret dels ciutadans així com l’obligació dels poders públics de vetllar per l’equilibri ecològic.

L’acte, en el qual han participat representants de la majoria de països de la comunitat internacional, també ha servit per reafirmar el compromís de molts dels membres de les Nacions Unides per assolir els objectius marcats en l’Acord de París contra el canvi climàtic. Martí, que ha assistit a la reunió d’alt nivell acompanyat de l’ambaixadora d’Andorra a les Nacions Unides, Elisenda Vives, ha recordat que Andorra va ser dels primers països a presentar la seva contribució nacional durant la negociació de l’acord i que ja està desplegant mesures per arribar a l’objectiu de reduir un 37% les emissions de CO2 el 2030 respecte l’escenari més immobilista.

El cap de Govern ha citat l’impuls al vehicle elèctric, les xarxes de calor centralitzades i la promoció de les energies renovables com a exemples pràctics que ja s’estan implementant i que demostren el compromís d’Andorra en aquesta qüestió.

Mostrar formulari de contacte