Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Aprovada a Andorra per unanimitat la llei per regular i poder activar els estats d'alarma i d'emergència

Aprovada a Andorra per unanimitat la llei per regular i poder activar els estats d'alarma i d'emergència

El Consell General també ha donat llum verda al paquet de mesures econòmiques per fer front a la crisi de la COVID-19. El Principat ja suma 131 persones afectades pel coronavirus, de les quals 19 estan hospitalitzades
Roda de premsa a Andorra (Foto: Govern d'Andorra)
23/03/2020 16:48

Tots els grups parlamentaris amb representació al Consell General d'Andorra han donat suport aquest dilluns a les lleis òmnibus i d'estat d'alarma i emergència, les quals s'han votat per assentiment en una sessió marcada per l'excepcionalitat del moment i on només hi han assistit catorze consellers.

Els partits polítics han coincidit en assenyalar que les mesures urgents d'injectar 200 milions d'euros a les empreses, facilitar ajuts als autònoms, exoneracions dels lloguers dels locals o salaris per a pares i mares que hagin de tenir cura dels fills, entre d'altres, han de servir per "garantir" els salaris dels treballadors, tot i que han avisat que segurament en caldrà d'altres en un futur.

Pel que fa al projecte de llei qualificada dels estats d'alarma i d'emergència, el cap de l'executiu andorrà, Xavier Espot, ha recordat que el fet que s'aprovi no vol dir que s'hagi d'activar aquest mecanisme de forma immediata, sinó que l'objectiu és que el govern del país compti amb "les eines necessàries" per si fos necessari fer-ho en el cas que les mesures de confinament actual no siguin suficients per contenir l'avenç del virus.

Espot ha recordat que a través d'aquest mecanisme, que es pot decretar per un termini de 15 dies, es limitaria la lliure circulació de persones, la lliure entrada i sortida del país i també la propietat privada. També ha assegurat que l'estat d'emergència és pot posar en marxa en situacions en què es pugui veure afectada la convivència democràtica i, per tant, no seria d'aplicació en un cas com l'actual.

Pla de reactivació

En relació al paquet de mesures econòmiques, el cap del govern andorrà ha explicat que caldrà "un pla de reactivació" per fer front a la crisi que es pugui derivar de l'actual situació sanitària. En aquest sentit, ha destacat que l'activitat que s'ha aturat "de cop" no tornarà de seguida a la normalitat i que, per tant, ha dit: "No sortirem indemnes". Des de l'oposició s'ha mostrat el suport a l'executiu davant aquesta situació i s'ha agraït el diàleg que hi ha hagut per a l'elaboració d'aquestes dues lleis.

Per la seva banda, el ministre Portaveu i de Finances, Eric Jover, ha dit que s'està mantenint contactes amb el Banc Central Europeu, el qual podria servir com a prestador d'última instància o d'ajuts al govern. En aquest sentit, ha explicat que també es tenen converses amb els bancs centrals dels països veïns i amb el banc de desenvolupament i ha defensat la necessitat que la llei òmnibus entri en vigor el més aviat possible.

19 nous casos de COVID-19

El govern d'Andorra ha informat també aquest dilluns de la detecció de 19 nous casos de COVID-19, amb la qual cosa la xifra de persones afectades al país és de 131. D'aquestes, 19 estan a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell i 112 més es troben confinades als seus domicilis.

El ministre de Salut andorrà, Joan Martínez Benazet, ha assegurat que les mesures adoptades al Principat estan ajudant a "frenar els contagis en la comunitat" i ha recordat que es treballa de manera coordinada amb Afers Socials per traslladar els usuaris de residències sociosanitàries a hotels adaptats i així "augmentar el distanciament social i evitar possibles contagis".  

 

 

Mostrar formulari de contacte