Aprovada la Llei de Vegueries per constituir l'Alt Pirineu
El Govern ha aprovat aquest dimarts la Llei de vegueries, que estableix la nova ordenació territorial de Catalunya per passar de les quatre províncies a les set vegueries, entre les quals hi ha la de l'Alt Pirineu i Aran.
El president de la Generalitat, José Montilla, s'ha desmarcat d'un dels arguments més repetits pels contraris a la descentralització, al garantir que la llei no comportarà "més administracions, ni més funcionaris, ni més despesa", sinó que significarà "més racionalitat, proximitat i un millor servei al ciutadà". En la presentació de la normativa, el conseller de Governació, l'urgellenc Jordi Ausàs, ha destacat que el Govern "ha pensat i ha actuat amb un sentit de país".
Montilla i Ausàs han comparegut junts per fer la presentació i les valoracions sobre la llei de vegueries, una normativa que ha generat discrepàncies en el territori i també entre els partits polítics. En qualsevol cas, el president ha destacat que tant la Llei de vegueries com la de l'Àrea Metropolitana de Barcelona "compleixen amb l'Estatut i amb el seu desplegament i desencallen lleis i projectes aturats des de fa molts anys per manca de voluntat política i manca d'ambició i per no abordar problemes complicats".
Segons ha remarcat Ausàs, "la nova llei simplifica les instàncies administratives ja que els consells de vegueries substituiran les diputacions provincials i no preveu cap mena de superposició d'administracions". De fet, el document preveu la transició de les quatre diputacions provincials actuals als nous consells de vegueria i la constitució dels altres tres consells de vegueria de manera gradual. Ausàs ha destacat que la nova organització "està vinculada al catalanisme polític".
Un procés gradual
Tal i com ja va avançar la setmana passada en una entrevista a RàdioSeu, Ausàs ha indicat que "la constitució s'establirà de manera gradual". En un primer moment hi haurà la substitució de les diputacions pels consells de vegueria de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona. Després es constituirà la vegueria de les Terres de l'Ebre i la seva seu institucional estarà a Tortosa. En un tercer moment es constituiran els consells de vegueria de l'Alt Pirineu i l'Aran i de la Catalunya Central. Una llei del Parlament decidirà quina és la capital d'aquestes dues regions.
L'Aran mantindrà la relació directa amb el govern, però sense vegueria pròpia
Així mateix, Ausàs ha destacat que el projecte de llei, contempla en el seu article 10 i en la Disposició Transitòria Primera el règim especial i la singularitat de l'Aran. L'Aran mantindrà la seva relació directa amb el Govern i la seva singularitat serà tinguda en compte a l'hora de fixar la seva relació amb el Consell de Vegueria.
No canvia la circumscripció de les eleccions espanyoles
En aquest context, Montilla ha explicat que "la província té un govern que és la Diputació que passarà a consell de vegueries i n'hi haurà set". Acte seguit, ha dit que la demarcació electoral de les eleccions de l'Estat no es canviarà. "Ens remetem a allò que està en les nostres mans", ha afegit. D'aquesta forma el règim electoral a les eleccions espanyoles no es canviarà ni tampoc variarà la manera com s'organitza l'administració de l'Estat a Catalunya.
El president de la Generalitat ha recalcat que "el Govern ha fet una cosa que havia de fer" i, per tant, ha afegit que en relació amb l'aprovació "ara ja està en mans del Parlament". En qualsevol cas, Montilla ha concretat que demanarà que la normativa es tramiti d'urgència al Parlament com ho faran també amb la llei de la Sindicatura de Comptes.