Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Aprovat el pressupost del Consell Comarcal per al 2010

Aprovat el pressupost del Consell Comarcal per al 2010

Els comptes ascendeixen a 13 milions d’euros, amb preferència per a la xarxa de camins, l'ampliació de la seu central, medi ambient i comunicacions El PSC-Progrés rebutja les xifres i les titlla de "continuïstes i poc realistes"

Consell Comarcal - Presentació pressupostos 2010
Consell Comarcal - Presentació pressupostos 2010
17/12/2009 13:34

El Consell Comarcal de l’Alt Urgell ha aprovat aquest dijous amb els vots a favor de l’equip de govern, de CIU i ERC, i el vot en contra del PSC-Progrés Municipal el pressupost per a l’any 2010. La xifra total del document ascendeix a 13 milions d’euros, un 7,61% més que el de l’any passat.

El president del Consell alturgellenc, Jesús Fierro, ha subratllat que es tracta “d’un pressupost de continuïtat i consolidació, malgrat la crisi econòmica actual”. Fierro també assenyala que l’objectiu de l’ens continua essent “donar servei als petits municipis”.

Del pressupost per a l’any que ve se’n destaquen tres aspectes bàsics: la contenció de la despesa corrent, amb una disminució de l’1,43% en el capítol de personal; el manteniment dels serveis, malgrat la dependència que es té en relació a d’altres administracions; i l’aposta per les inversions, on s’incrementa l’esforç monetari i de cada 100 euros, 42,4% es destinaran a infraestructures.

En aquest darrer capítol se n’ha ressaltat una nova fase de l’ampliació de la seu comarcal, amb un pressupost de 500.000 euros; la inversió de 500.000 euros en medi ambient, amb l’adequació i senyalització de camins “per fer un salt qualitatiu i quantitatiu en l’àmbit turístic”; 800.000 euros destinats a les comunicacions i noves tecnologies, per al telecentre, el centre empresarial i la xarxa de noves tecnologies de la comarca; i, per últim, més de dos milions d’euros que aniran a parar a la xarxa de camins.

En aquest punt, el president del Consell ha recordat que “s’ha treballat amb els alcaldes per elaborar un document que fes una diagnosi i plantegés les necessitats d’invertir a nivell de xarxa viària secundària a la nostra comarca, i posteriorment s’ha buscat els recursos per actuar”. “Ara l’objectiu del Consell és arribar a una inversió de 8 milions d’euros en els pròxims dos anys a la xarxa de camins”, ha remarcat.

Jesús Fierro ha destacat també en la presentació dels pressupostos la tasca que estan portant a terme els diversos consorcis amb la presència i la participació activa del Consell Comarcal. Es tracta del Consorci Alt Urgell XXI, que ha tancat amb èxit la gestió del programa Leader Plus; el Consorci Alt Urgell Cerdanya, que ha començat a gestionar el nou Leader d’àmbit supracomarcal; el Consorci d’Atenció a les Persones, integrat per l’Ajuntament de la Seu i el Consell i que començarà a funcionar de manera efectiva a principis de 2010; el Consorci AUGEMA, de gestió del medi ambient; el Consorci Paleontologia i Entorn, que treballa en l’ambiciós projecte Dinosfera; el Consorci Segre Rialb, de dinamització de la zona sud de la comarca; i, pel que fa a la protecció i divulgació del patrimoni cultural, el Consorci de la Ruta dels Oficis d’Ahir i la Fundació Vescomtat de Castellbò, sense oblidar Iniciatives de l’Alt Urgell, SA (IAUSA), l’empresa pública del Consell que gestiona, entre d’altres, la depuradora de Montferrer i la cuina central i els menjadors escolars.

Vot en contra de l'oposició

En relació amb el pressupost del Consell Comarcal pel 2010, el PSC-Progrés Municipal hi ha votat en contra. El portaveu del grup, Òscar Ordeig, ha criticat que els números són “continuïstes i no s’adapten a la situació de crisi”. El polític urgellenc ha indicat: “Calia partides per fer front a l’actual conjuntura econòmica i paradoxalment s’ha rebaixat la partida destinada als serveis socials en un 15%“. D’altra banda, Ordeig sustenta que “l’actual model de gestió està totalment esgotat i ha de canviar”.

El portaveu comarcal també s’ha mostrat crític amb l’atenció als petits nuclis, que considera que queden relegats a un segon pla, ja que les inversions principals es fan a la capital. “No entenem que no s’atenguin necessitats bàsiques i, en canvi, es mantingui la despesa en òrgans de govern, dietes i desplaçaments”, remarca.

L’únic aspecte en el qual hi ha hagut consens entre l’oposició i l’equip de govern és en la inversió en camins. El conseller de Progrés Municipal ha manifestat: “Estem contents d’haver pogut dissenyar un Pla de Camins i buscar el finançament per dur-lo a terme”. “La Direcció General d’Arquitectura i Habitatge, encapçalada per Joan Ganyet, ja s’ha compromés a aportar una partida per arranjar les vies alturgellenques”, ha recordat.

Durant el plenari s’ha debatut també el tancament de comptes del 2008. D’altra banda, la presentació del nou regidor del Partit Popular, Joaquim Pasquet Mollet, no ha estat possible. No hi ha assistit per raons que encara es desconeixen.

Mostrar formulari de contacte