Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Aprovat per àmplia majoria el pressupost de la Diputació de Lleida per al 2016

Aprovat per àmplia majoria el pressupost de la Diputació de Lleida per al 2016

El president de la Diputació de Lleida afirma que la rebaixa de l’endeutament permetrà plantejar la recerca de nous recursos per facilitar línies extraordinàries de suport als ajuntaments.
Ple de la Diputació de Lleida (26.11.2015) (Foto: ACN)
26/11/2015 20:15

La Diputació de Lleida ha aprovat els seus pressupostos per al 2016, tot i que s'ha trencat la tendència dels darrers quatre anys, ja que en aquesta ocasió no han prosperat per unanimitat. Tanmateix, els comptes han rebut un ampli suport, el de 20 dels 23 diputats presents –Paco Cerdà (UDC) i Miquel Serra (ERC) no han assistit al Ple-. Així, CiU, ERC, UA i PSC han votat a favor del projecte pressupostari, presentat per l'equip de govern (CIU); Ciutadans i el PP s'han abstingut i el regidor de la CUP ha emès un vot contrari.

ERC, PSC i UA, han acceptat per donar-hi suport els compromisos del president de la institució, Joan Reñé, en relació amb algunes de les esmenes presentades, de la mateixa que PP i C's han optat per abstenir-se. Joel Jové, el representant de la CUP, ha justificat el vot en contra en entendre que "hi ha molta despesa sobredimensionada i supèrflua" ens els comptes de la Diputació. El grup tampoc comparteix que s'inclogui dins la partida destinada a Salut Pública alguns conceptes com el manteniment de piscines, la contractació de socorristes, l'aigua d'ús públic, els tanatoris o els cementiris, entre altres. Jové també ha lamentat no haver pogut disposar de més temps per analitzar la proposta de l'equip de govern.

Reducció de deute

El pressupost per al 2016 se situarà en els 103,6 milions d'euros, un 2,5% menys que el del 2015, sobretot per la reducció de la participació que rep la institució dels impostos de l'Estat. Els comptes segueixen prioritzant el suport al món local, destinant-hi 40 milions d'euros directes -32 milions corresponents a les línies específiques i plans vigents i 8 milions a Salut Pública-, així com la contenció de la despesa i seguir reduint l'endeutament. L'objectiu és situar la ràtio del deute a finals de l'any vinent una mica per damunt del 30% en relació als ingressos corrents de la institució, amortitzant 1,5 milions d'euros durant el 2016 i reduint el deute en 7 milions d'euros.

Els ajuntaments i els consells comarcals disposaran novament de les línies d'ajut específiques o els plans vigents, com són el suport a les llars d'infants municipals i al transport escolar no obligatori (3,4 milions d'euros), les aportacions del Pla Específic (que preveu 3,6 milions d'euros per a inversió i despesa ordinària) i la inversió del Pla d'aigües (amb una anualitat inicial d'1 milió d'euros). També es mantenen els convenis amb els consells comarcals d'assistència econòmica i administrativa (3 milions d'euros) i, com a novetat, es posa en marxa un tercer pla destinat a la conservació de camins d'accés a nuclis de població, on s'actuarà en paral·lel a la xarxa de la pròpia institució.

Augment de la partida de transparència

La partida per a Transparència i administració electrònica és la que més creix en els comptes i comptarà amb una dotació de 2,7 milions d'euros, per a l'adquisició i implantació de totes les aplicacions informàtiques que han de facilitar una administració més àgil en la tramitació d'expedients i per donar suport la mateixa institució i als ajuntaments en el compliment de la Llei de Transparència, entre altres objectius.

Altrament, el pressupost del Patronat de Turisme es consigna amb 3,2 milions d'euros i el de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI), amb 5,8 milions. L'assignació al Patronat de Promoció Econòmica serà de 2,1 milions d'euros i a l'Organisme Autònom de Gestió i Recaptació de Tributs (OAGRTL), de 5,9 milions.

Els vots favorables de CiU, ERC, la CUP i l'abstenció del PSC i UA han impedit que prosperés el punt d'una esmena als pressupostos presentada pel PP reclamant la supressió de l'aportació de la diputació lleidatana a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).

Moció de suport a l'inici del procés de desconnexió d'Espanya

El Ple de la Diputació de Lleida també ha donat llum verda a una moció presentada pels grups de CiU, ERC i la CUP, de suport a la resolució independentista aprovada pel Parlament que promou l'inici del procés de desconnexió d'Espanya. El text ha rebut el suport dels tres grups que l'han presentat, mentre PSC, UA, C's i el PP l'han rebutjat.

Per contra, no ha prosperat, pels vots contraris de la CUP, ERC i CiU, una moció presentada per UA i el PSC en defensa del compliment de la legalitat vigent i per avançar cap a la reforma constitucional i cap a un estat federal, després de les eleccions del 27-S i de la resolució rupturista aprovada pel Parlament.

Finalment, el Ple de la Diputació ha aprovat per unanimitat dues mocions. La primera, en defensa d'una sanitat pública de qualitat i d'un Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) "digne". La segona, reclama la implementació de polítiques per a les zones de muntanya i fer-hi viable l'activitat agrícola, ramadera i de les indústries de transformació, a partir de destinar-hi diners de la nova PAC.

Mostrar formulari de contacte