Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Aransa denuncia una irrupció de buguis als circuits d'esquí nòrdic

Aransa denuncia una irrupció de buguis als circuits d'esquí nòrdic

Tres vehicles, provinents d'Andorra, van circular per l'estació dissabte passat al migdia, en un moment de màxima afluència d'aficionats. El complex considera el fet "d'extrema gravetat" i l'ha fet constar al Departament de Medi Ambient perquè prengui mesures
12/12/2016 14:55

L'estació d'esquí nòrdic d'Aransa ha denunciat la irrupció de buguis als circuits de fons aquest dissabte passat al migdia, en el moment de màxima presència d'aficionats a les pistes. Des del complex cerdà s'han mostrat indignats per aquest fet, atès que l'acció va malmetre les traces de la zona, que estava perfectament preparada per a la pràctica de l'esquí nòrdic.

Segons han explicat des d'Aransa, "amb l’estació plena de visitants" van rebre "la visita inesperada de tres buguis, provinents d’Andorra", que es van posar a "circular pel mig de les pistes d’esquí i van aturar-se en plena zona de debutants, on s’hi estaven impartint classes a famílies i nens". Un fet que consideren "'d'extrema gravetat".

L’entrada dels vehicles va ser per un camí forestal que comunica els termes d’Aristot, Bescaran i Aransa. El trànsit en aquell punt, recorden, està regulat per una normativa municipal que limita el pas de vehicles del 20 de novembre a l'1 de maig, durant la temporada d'esquí. En ser requerits pels Mossos d'Esquadra i els Agents Rurals, els conductors dels buguis van adduir que no hi havia cap senyal que informés de la prohibició del pas. Un argument que des des l'estació neguen rotundament, ja que asseguren que la senyalització "és ben present".

Van fer cas omís a les advertències

En aquest sentit, des de l'estació del Baridà hi afegeixen l'agreujant que, després d'entrar al domini esquiable, els pilots van passar "per damunt d’unes pistes d’esquí perfectament treballades i van continuar la marxa durant sis quilòmetres mes, fins arribar a la base de l’estació". Aficionats, monitors i personal van rebre amb estupefacció la presència dels buguis, i mentre estaven baixant ja els va advertir que estaven posant en perill la integritat física dels esquiadors. Els conductors, però, no van fer mitja volta i "van continuar lentament el descens fins a peu de pistes, sense causar, afortunadament, més danys aparents que els de les roderes dels vehicles". El fet que la neu fos dura va ajudar a reduir els danys.

L’estació ha contactat amb el Departament de Medi Ambient de la Generalitat per fer constar la infracció de la normativa vigent. Acompanyats dels Mossos d’Esquadra, els Agents Rurals es van desplaçar i van actuar per fer complir la normativa municipal. Els propietaris dels vehicles es justificaven dient que desconeixien la normativa.

Des de la direcció d'Aransa han aprofitat per recordar que "a banda de respectar les normatives vigents, l’accés de vehicles de tot tipus per les pistes d’esquí nòrdic està totalment prohibit". No respectar aquesta normativa pot tenir greus conseqüències materials per a l’estació, que a nivell econòmic depèn quasi exclusivament de l’estat de la neu, però sobretot pot posar en perill la vida i la integritat física dels esquiadors i del públic familiar present a les pistes.

Precedent a Sant Joan de l'Erm

Aquesta no és la primera vegada que vehicles tot terreny entren en circuits d'esquí de fons sense permís, tot posant en greu perill els esquiadors. L'hivern passat, els Mossos d'Esquadra van denunciar un grup de conductors, veïns de Barcelona i de l'Anoia, que van entrar a fer una ruta amb vehicles 4x4 de grans dimensions pels circuits de Sant Joan de l'Erm, que formen part del Parc Natural de l'Alt Pirineu. En aquella ocasió, el pas dels cotxes va provocar greus danys als circuits marcats. I més recentment, un conductor d'un quad, de nacionalitat francesa, va ferir un treballador d'aquesta mateixa estació quan el va envestir després que l'empleat l'hi havia recriminat que passés per una zona no autoritzada.

  • Buguis damunt dels circuits d'Aransa, dissabte passat (Foto: Estació d'esquí d'Aransa)
  • Senyals informatius de la prohibició de vehicles als circuits d'Aransa

Mostrar formulari de contacte