Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Arran reclama que el Bisbat d'Urgell es desmarqui de les declaracions de Xavier Novell

Arran reclama que el Bisbat d'Urgell es desmarqui de les declaracions de Xavier Novell

El col·lectiu alturgellenc rebutja la darrera glossa del bisbe de Solsona i la considera "un atac" al col·lectiu LGTBI. També demana que les institucions públiques no siguin "còmplices" de les seves valoracions

Arran Alt Urgell
Arran Alt Urgell
23/05/2017 17:25

Arran Alt Urgell ha emès un comunicat en el qual exigeixen "que el bisbe de la Seu d’Urgell es desmarqui de les declaracions del bisbe de Solsona", després que Xavier Novell, en la seva glossa dominical del cap de setmana passat, ha fet unes manifestacions en les quals afirmava que "en la cultura occidental, la figura del pare estaria simbòlicament absent, desviada, esvaïda" i que "fins i tot la virilitat semblaria qüestionada", cosa que Novell considera com una causa "de la confusió en l'orientació sexual de molts nois adolescents".

Des del col·lectiu d'esquerra alternativa han rebut les declaracions de Novell com "un atac al col·lectiu LGTBI" i "una nova mostra de violència cap les persones que no encaixen" dins del que qualifiquen com "heteronormativitat i sistema binari de gèneres". Arran considera que els al·ludits no tenen "cap 'confusió'' i que continuaran "construint relacions lliures" amb l'objectiu de "rebentar la vostra moral patriarcal" perquè no tenen "cap patologia" ni són "cap cas clínic". En aquest sentit, conclouen que "el problema no el tenim nosaltres sinó vosaltres", tot adreçant-se al bisbe de Solsona, i s'oposen a que "es vulgui reduir les vides al matrimoni heterosexual i a la procreació", cosa que consideren com "moral retrògrada que no concep més gèneres fora del binarisme dona-home i dels papers convencionals de pare i mare, que només perpetuen la divisió sexual del treball i la instauració d'uns rols de gènere caducs".

Arran també ha reclamat que les institucions públiques no siguin "còmplices en donar potestat a figures com el bisbe Novell" i es mostren partidàries de "trencar els lligams amb la institució eclesiàstica". Sobre aquesta qüestió, des de l'Ajuntament de Solsona, d'ERC, ja han titllat de "desafortunades" les paraules de Novell. L'alcalde de Cervera, Ramon Royes (PDeCAT), va més enllà i es planteja proposar que se'l declari "persona non grata" al municipi si no rectifica una opinió que considera "anacrònica".

El bisbe de Lleida veu "exagerada" la polèmica

El Bisbat d'Urgell no s'ha pronunciat de moment al respecte, però sí que ho ha fet el bisbe de Lleida, Salvador Giménez Valls, que considera "exagerada" la polèmica generada per aquesta glossa i ha deixat clar que els postulats expressats per Novell "són els de l'Església", tot recordant que en el text també s'hi esmenta reflexions fetes pel papa Francesc. Giménez Valls ha rebutjat "que es titlli d'homòfob Novell per una sola frase" en la qual no se cita en cap moment aquest col·lectiu, si bé el prelat lleidatà ha reconegut que "potser l'Església no se sap explicar prou bé".

En la glossa, el bisbe de Solsona també cita paraules del papa Francesc sobre la família, en les quals diu: "hi ha rols i tasques flexibles, que s'adapten a les circumstàncies de cada família, però la presència clara i ben definida de totes dues figures, femenina i masculina, crea l'àmbit més adient per a la maduració de l'infant".

Mostrar formulari de contacte