Arrenca aquest divendres la VII edició del cicle 'Explica'm una història'
Hi participaran Manel Figuera, Tomàs Meinhardt i Arnau Mayans. Totes les xerrades tindran lloc a la Sala Sebastià Bosom de l'Arxiu Comarcal de Puigcerdà
Ja és tot a punt per a la VII edició del cicle 'Explica’m una història', que organitzen conjuntament el Grup de Recerca de Cerdanya, el Consell Comarcal de la Cerdanya i l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya, amb el suport de la Diputació de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs. El programa inclou tres propostes, que es podran seguir a la Sala Sebastià Bosom de l'Arxiu Comarcal de Puigcerdà.
La primera xerrada, aquest divendres, 18 de març, a les set del vespre, anirà a càrrec de Manel Figuera Abadal, professor de català i escriptor. La conferència porta per títol "El Minyó de Montellà: era realment un bandoler?". Manel Figuera s’aproxima al bandolerisme del barroc des de l’anàlisi exhaustiu de la historiografia existent, sense oblidar la literatura que ha tractat el tema, tant la de la Renaixença, que va fer dels bandolers uns herois nacionals, com la produïda per ell mateix a la novel·la “Els fills de la terra”.
La segona conferència, "Llindars intel·lectuals: revistes literàries cerdanes en el context de les avantguardes europees", tindrà lloc el divendres 25 de març, a les set del vespre. La xerrada la farà Tomàs Meinhardt Teixidor, especialista en literatura comparada de la Universitat de Barcelona. Meinhardt és autor de diferents treballs centrats en la presència de la literatura a la premsa cerdana de les primeres dècades del segle XX. Des de la perspectiva de la història intel·lectual, les publicacions periòdiques són considerades el mitjà a través del qual s’accedia a l’actualitat literària internacional i són, per tant, espais de circulació d’idees. Meinhardt analitza quines idees s'entreveuen en la revista Ceretània, publicada entre 1906 i 1936.
En el tercer dia del cicle, el divendres 1 d'abril a les set del vespre, hi participarà Arnau Mayans Montés, investigador de la Universitat de Girona, amb la xerrada "La Cerdanya jocfloralesca: Pàtries, pompa i estiueig". L'estudiós farà una lectura en clau nacionalista dels Jocs Florals de 1908 que van tenir lloc a Puigcerdà. Mayans es fixa, no només les composicions presentades al concurs, sinó en els premis, les personalitats que els van entregar, la composició del jurat, la posada en escena de l’acte i el ressò que se’n va fer la premsa cerdana i barcelonina. Tot plegat per destacar la importància de l’esdeveniment com un acte social, literari, difusor d’idees vinculades a la cultura del catalanisme de principis del segle XX.