Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Arrenca la setena edició de l'Escola de Pastors de Catalunya amb 14 nous alumnes

Arrenca la setena edició de l'Escola de Pastors de Catalunya amb 14 nous alumnes

El 63% de les persones  que s'han format al centre segueixen vinculats a l'activitat agrària

03/03/2015 11:28

L'Escola de Pastors de Catalunya ha iniciat aquest dilluns la setena edició. El curs ha començat amb un grup de 14 persones que provenen d'arreu de Catalunya: 5 dones i 9 homes. La novetat d'aquest any és que la majoria dels alumnes orienten la seva formació a la producció lletera i formatgera (principalment d'oví o cabrum) i d'altres, a la producció càrnia.

El centre ha format durant aquests set anys més de 100 persones. Finalitzades les 6 primeres promocions, més del 64% dels estudiants (53 alumnes) estan vinculats a l'activitat agrària, ja sigui amb un projecte propi, treballant per algú altre o fent de pastors de muntanya. Només el 29% no han continuat la seva vida laboral en aquest àmbit.

La dificultat d'accedir a terres, però, és el principal escull amb què es troben els alumnes. L'Escola de Pastors afirma que ''ara que s'enceta un nou període de la PAC (Política Agrària Comunitària) i que s'ha publicat la nova DUN (Declaració Única Agrària) es fa més evident el suport explícit que necessita aquest col·lectiu entorn aquesta problemàtica''.

La majoria dels alumnes no provenen de pagès ni són propietaris, fet que fa que sigui difícil trobar finques amb una mida adient per iniciar el seu projecte ramader.

Resultats de l'Escola de Pastors

Des de l'Escola es fa un seguiment i una avaluació continuada del camí que han emprès els alumnes. La majoria tenen la intenció de portar a terme un projecte propi amb el que això comporta: cerca de terres per a instal·lar-s'hi, inversió i ramat.

L'Escola de Pagesia i Activitat Pastoral des del seu inici l'any 2009 ha rebut 271 sol·licituds d'admissió (en 7 edicions). D'aquestes, s'ha seleccionat un total de 116 alumnes que han rebut la formació obligatòria de l'escola reconeguda pel Departament d'Agricultura, l'Escola de Capacitació Agrària del Pallars i l'Associació Rurbans.

Un total de 123 explotacions de tot el país han fet el paper de tutors, incloent les pastures de muntanya. El model d'explotació que se selecciona mira de respondre a un model extensiu, de producció tradicional o ecològica, de gestió familiar i on s'arribi a fer una transformació i venda directa del producte.

Mostrar formulari de contacte